image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Uniformă de partid

Cei care au copii la școală vor fi obligați să scoată din buzunar până la 1.500 de lei pentru uniforme. În mai multe instituții de învățământ din capitală au apărut deja oferte de preț și modele de uniformă, deși această inițiativă democrată nu a fost încă adoptată în Parlament. Prețurile sunt destul de piperate și au stârnit nemulțumiri din partea părinților, chiar și a celor care au pledat în chestionar pentru această îmbrăcăminte.

Purtătorul de cuvânt, Vitalie Gamurari, a anunțat la începutul lui aprilie curent că uniformele ar putea deveni din toamnă obligatorii în toate școlile din republică. Democrații au argumentat atunci că, în urma unui sondaj efectuat la comanda lor, populația a optat să revină la practica sovietică.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat, în mai puțin de o lună, un chestionar pentru părinți, elevi și cadrele didactice. Potrivit unui comunicat al acestui minister din săptămâna trecută, rezultatele chestionării arată că peste 80% din respondenți sunt pentru introducerea uniformei școlare obligatorii. La completarea chestionarului au participat circa 300.000 de respondenți din întreaga republică, menționează oficialii.

Unii părinți pun la îndoială veridicitatea acestor chestionare. „Chestionarele au fost anonime, cele online puteau fi completate de zeci de ori în câteva minute. Cine ne garantează că nu au fost completate de angajații ministerului sau de autorii inițiativei?”, se întreabă Ala Revenco, membră a Grupului Părinților Solidari.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține că va organiza mai multe dezbateri cu societatea civilă și va lua, până la 31 mai, decizia finală.

Iosif Moldovanu, director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova:
„Pentru elevii din clasele primare știm că un set de haine nu este suficient. În afară de ceea ce purtăm, discriminarea se ascunde în alte aspecte ale vieții noastre. Dacă elevii nu au abilități de comunicare, nu sunt învățați cum să respecte fiecare persoană, să prețuiască colegii indiferent de etnie, stare familială, este greu să spunem că uniforma va rezolva problema discriminării.

În școli sunt deja afișate oferte de preț

În timp ce inițiativa PD-ului este oficială la nivel de discuții, în unele instituții de învățământ din capitală au apărut oferte de preț și modele de uniforme. Prin urmare, părinților nu le rămâne decât să aleagă și să calculeze costurile.

Prețurile propuse de unii producători sunt exagerate în raport cu salariile din Republica Moldova, estimează reprezentanții Centrului analitic „Expert-Grup”. De exemplu, o pereche de pantaloni pentru băieți va costa între 375 și 520 de lei, o fustă pentru fete – între 375 de lei și 450 de lei.

Dacă uniforma școlară ar deveni obligatorie din toamnă, o familie ar trebui să scoată din buzunar cel puțin 1.500 de lei doar pentru uniformă și alți 2.000 de lei pentru rechizite, încălțăminte, geantă și alte necesități, fără hainele de sport.

Părinții care au câte trei copii spun că nu-și permit asemenea cheltuieli. „Nu destul că plătim pentru fundații, meditații, cumpărăm cărți, caiete adăugătoare, mobilier, produse de igienă, va trebui să achităm și pentru uniforma pe care ministerul o dorește”, spune indignată Mariana din Chișinău.

Chiar și părinții care sunt pentru introducerea uniformei în școli, văzând prețurile, s-au speriat. „Eu sunt pentru uniformă, dar prețurile lasă de dorit”, susține Irina Beșliu. Moldovenii care lucrează peste hotare și care au copii la școală susțin că poartă uniformă doar că prețurile diferă mult de cele din Republica Moldova. „În Verona, Italia, uniforma costă de la 8 până la 15 euro”, ne-a spus Veronica Melnic. „În Marea Britanie, am plătit cinci lire pentru uniforma fetiței”, susține Irina Crăciun.

Svetlana Pădureț ne-a spus că a cumpărat la Londra, cu 80 de lire, două seturi de uniformă, încălțăminte și ghiozdan.

Într-un comunicat de presă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a menționat că va lua măsuri în cazul directorilor care vor obliga părinții să procure uniforme de la anumiți agenți economici.

Angela Bâlici, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Liviu Damian” din orașul Râșcani:
„Am completat și noi chestionarele, pot să vă spun că aproximativ 50% au fost pentru uniformă, iar cealaltă jumătate împotrivă. La noi în liceu există un cod vestimentar, însă nu toți elevii îl respectă. Dacă uniforma va fi introdusă obligatoriu, cred că o vor purta majoritatea”.

Încă o problemă

Începând cu 1 mai 2018, salariul lunar minim garantat pentru sectorul real este 2.610 lei. Însă în Republica Moldova sunt angajați care primesc salarii de 1.200 de lei, printre aceștia sunt dădacele, bucătarii, paznicii, bibliotecarii ș.a.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unei conferințe, a menționat că peste 17.000 de elevi din familii social vulnerabile ar putea să beneficieze de circa 18 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru uniforme.

Natalia Bzovaia, profesoara de la Liceul „Waldorf” din Chișinău, susține că, pentru obținerea acestor bani, familiile vor trebui să adune „tone de hârtie”. „Ca să obțină o uniformă gratuită, părinții vor fi nevoiți să facă drumuri, să dea explicații, să întocmească procese-verbale”, a spus Natalia.

Ludmila Casian, directoare a Liceului Teoretic „Hiperion” din Gura Galbenei, raionul Cimișlia
„Noi avem de câțiva ani uniformă, este foarte comodă. Patru piese pentru clasele mici au costat 700 de lei, pentru cei mai mari 900 de lei. Părinții nu au fost obligați să le cumpere de la anumiți agenți economici, fiecare a avut propria alegere. Clasele mici o poartă aproape zilnic, cei mai mari nu prea, de fapt, mai mult la festivități, sărbători.”

Natalia Bzovaia spune că, în timp ce în învățământul public sunt o sumedenie de probleme, ministerul vrea să mai adauge una. Odată cu introducerea uniformei, va fi nevoită să lupte zilnic cu cei care vin fără uniformă. „Verificări zilnice, pânditul la intrare, pedepsirea celor care nu vin în uniformă. Sute de explicații scrise, discuții etc.”, a precizat profesoara.

„Egalitate între elevi nu va fi, deoarece vor fi diferite accesoriile, rechizitele, încălțămintea, haina groasă, mașina cu care vine la școală, telefonul și chiar mâncarea din caserolă și salamul din tartină”, susține profesoara.

Amintim că, în toamna anului 2017, în raioanele Ungheni și Strășeni, fie că elevii au primit în dar, fie că părinții au fost nevoiți să procure agende personalizate cu mesajele de felicitare și pozele președinților de raion, membri PD.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: