image
Sursa foto: mfa.gov.md

Un birou al Ambasadei Norvegiei va fi deschis la Chișinău: „Un semnal clar al sprijinului nostru într-un moment crucial”

Norvegia își întărește prezența în Republica Moldova prin deschiderea unui birou de ambasadă. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe de la Oslo. Biroul ambasadei din Chișinău va activa pe lângă ambasada Norvegiei în România.

„Situația de securitate din Europa înseamnă că trebuie să ne schimbăm atenția și să ne reorganizăm resursele. În ultimul an, am trimis alți diplomați norvegieni la Kiev, București și Vilnius, printre alte locuri. Acum, pentru prima dată, deschidem o misiune de serviciu extern norvegian în Moldova”, a declarat ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Espen Barth Eide.

Moldova este afectată și de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al diplomației norvegiene. Mulți refugiați au trecut granița din Ucraina. În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Norvegia și-a sporit, prin urmare, în mod semnificativ sprijinul pentru Moldova.

„Înființarea unui birou de ambasadă este un semnal clar al sprijinului nostru într-un moment crucial pentru Moldova și Europa. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei amenință securitatea întregii Europe. Nu există semne că războiul se va termina în curând. Atât Ucraina, cât și Moldova vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori', a mai spus ministrul norvegian de externe.

Ministerul Afacerilor Externe de la Oslo precizează că Moldova va continua să primească sprijin semnificativ din partea Norvegiei în 2024. Programul Norvegian Nansen pentru Ucraina permite, de asemenea, asistență Moldovei. Noul birou al ambasadei de la Chișinău va contribui la o bună urmărire a acestui sprijin. Diplomația norvegiană a mai adăugat că sprijină reformele democratice și ambițiile Moldovei pentru o cooperare mai strânsă cu restul Europei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: