image
Sursa foto: E-medicina.md

Cât va costa polița de asigurare medicală în 2020

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de sumă fixă se va menține în 2020 la nivelul anului curent, adică la 4 056 de lei.

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.

Totodată, se vor menține și reducerile la procurarea acesteia pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice.

Ca și în anul curent, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămâne la nivelul de 9%, inclusiv 4,5% - achitate de angajat și 4,5% - achitate de angajator.

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM, veniturile și cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 mil. lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4% și a cheltuielilor – cu 11,4%.

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5% în totalul veniturilor fondurilor AOAM.

Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către Guvern se preconizează la nivel de 34%.

Măsuri noi în subproiectele de finanțare sunt majorarea salariilor lucrătorilor medicali în mediu cu 10 la sută, inclusiv măririle deja operate pentru turele de noapte; finanțarea suplimentară pentru tratamentul bolnavilor oncologici; extinderea listei medicamentelor compensate etc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: