image
Sursa foto: procuratura.md

Patru din cei șase candidați la șefia Procuraturii Generale, admiși la etapa de interviu

Patru din cei șase candidați la șefia Procuraturii Generale au fost admiși la etapa de interviu. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. Astfel, pe 22 februarie, vor fi audiați procurorii Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, dar și juristul Andrei Coca.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au examinat dosarele candidaților, care aspiră la fotoliul de procuror general. Prin urmare, doar patru candidați au trecut în etapa următoare. Avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși din concurs din cauza neîntrunirii condițiilor de participare la concurs și prezentarea unui dosar incomplet.

Postul de procuror general a devenit vacant după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie trecut, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales dintre candidații care vor obține majoritatea voturilor membrilor CSP. Până acum, procedura prevedea că procurorul general este ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP, după etapa interviu. Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe organizații neguvernamentale. În declarația semnată de 17 ONG-uri este menționat că proiectul votat pe 28 decembrie 2023 „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: