image
Sursa foto: europalibera.org

Kibbutzul lui Șor

*Kibbutz, kibbutzuri, s. n. Organizație cooperatistă lucrativă autonomă (mai ales agricolă) în Israel. [Pr.: chibuț] – Din fr. kibboutz. sursa: DEX 2009

În condițiile noastre, revenirea la colhozuri este o absurditate, o contradicție în termeni cu ideea de libertate

Politicieni și comentatori politici califică ideea Partidul Politic Șor de a restabili colhozurile”, promovată pe billboard-urile instalate pe teritoriul republicii, drept una perimată, halucinantă, care nu are ce căuta în cadrul unei societăți libere. „Colhozurile nu pot fi restabilite, deoarece nu mai există pământuri arabile în proprietatea statului, există mari latifundiari și mici proprietari de soluri arabile, care fac afaceri pentru a exporta produsele pe piața europeană sau cea din CSI”, susține Ana Guțu, prim-vicepreședintă a Partidului Unităţii Naționale.

La Ștefan-Vodă au apărut panouri publicitare achitate de Partidul Şor care promovează colhozurile. Panoul reprezintă o femeie pe un tractor, cu mesajul „Restabilirea colhozurilor”. Comentariile la fotografie au curs gârlă, conținând aceeași idee referitoare la Şor: „La pușcărie cu el!”.

În opinia primarului de Ștefan-Vodă, Gheorghe Anghel, revenirea la colhozuri promovată de Șor este „o prostie și o șmecherie a celor care nu gândesc lucid și pentru cei care nu cugetă limpede. În loc să stea la pușcărie, reprezentantul respectivului partid promovează idei utopice. Nu cred că cineva acordă atenție și importanță informației transmise de panou. Oamenii au cote de pământ, îl lucrează cum pot”, ne-a spus primarul, aflat la al treilea mandat.

Potrivit lui Gheorghe Anghel, panourile publicitare aparțin agenților economici. Primăria nu are nicio legătură cu apariția informației pe care o promovează acesta și nu are pârghii de influență asupra agenților economici pentru informația de pe panou.

Proprietarii panourilor încheie contracte cu agenții economici pentru publicitate. Primăria are stabilită o taxă anuală pentru publicitatea respectivă, circa 500 de lei pe an pentru un metru pătrat.

Potrivit specialistului urbanist de la Primăria Ștefan-Vodă, Dumitru Luchianov, în oraș sunt șase panouri de acest fel, dintre care cinci sunt situate pe strada 31 august 1989, iar unul la gara auto. Acestea aparțin agenților economici: „Lobby GP”, S.C. „Vendostar” SRL, „Media Prox pet”. Fiecare panou are o suprafață de 18 metri pătrați.

Pentru a cunoaște numărul acestor panouri publicitare postate în republică am contactat reprezentantul SRL „Vendostar” . Acesta ne-a spus că nu oferă niciun fel de informații, invocând secretul comercial și sugerându-ne că orice informație o putem afla direct de la PPȘ.

Alina Șargu, purtătoarea de cuvânt a PPȘ, ne-a spus că se va informa la departamentul de marketing și va reveni cu un răspuns, dar n-a mai revenit.

„Pentru cei încremeniți în URSS minciuna lui Șor are sorți de izbândă”

Ana Guțu, prim-vicepreședinta Partidul Unității Naționale, susține că „promisiunea Partidului Șor – „restabilirea colhozurilor” este de-a dreptul halucinantă, deoarece, obiectiv vorbind, recrearea realității colhoznice din fosta URSS categoric nu este posibilă. După economia planificată, RM a trecut la relații economice de piață – proprietatea privată fiind motorul dezvoltării societății și sursa principală de asigurare a unei calități de viață decente. Colhozurile nu pot fi restabilite deoarece nu mai există pământuri arabile în proprietatea statului, există mari latifundiari și mici proprietari de soluri arabile, care fac afaceri pentru a exporta producția pe piața europeană sau cea din CSI.

O altă „durere de cap” a unui „proiect colhoznic de succes” este exodul masiv al populației rurale. Precaritatea economică și socială îi mână ireversibil pe sătenii RM peste hotare în căutare de locuri de muncă bine plătite, cu riscul de a munci ilegal. Colhozurile au putut fi dezvoltate într-un spațiu politic închis – URSS era ruptă de lume, cu oameni care primeau salarii derizorii, fie în agricultură, fie în alte sfere. Astăzi oamenii vor de toate. Nimeni nu mai e dispus să-și irosească anii de viață, muncind gratis pentru stat sau pentru proprietar.

Nu este exclus că, având în dotare teze fanteziste gen „restabilim colhozurile”, „deschidem magazine sociale”, Partidul Șor va reuși să smulgă voturi și de la PCRM, și de la PSRM. Aceasta, de fapt, este misiunea lui Șor la indicația lui Plahotniuc, deoarece ultimul îi asigură (deocamdată) libertatea. Cert este una: apariția unor personaje gen Ilan Şor a fost posibilă grație iresponsabilității crase și corupției unor lideri (Filat, Dodon, Lucinschi etc.)”, opinează Ana Guţu.

„Billboard-uri plătite din miliardul furat”

Maria Ciobanu, deputată, PLDM, ne-a spus că „Şor a găsit un “sol fertil” pentru toate aiurelile sale. Și când zic “sol fertil” îi am în vedere pe mulți cetățeni de vârsta a treia care au încremenit în URSS. Iar televiziunea M1, subordonată politic PDM, prezintă seară de seară știri false sau ne pune pe tavă evenimente cu participarea lui Plahotniuc, Dodon și Şor. Minciunile tirajate se prind ușor de cei neinformați. Mulți oameni în etate sunt materialiști. Orice os aruncat de Șor ei îl prind cu plăcere, deși știu că și osul este furat. Plahotniuc are mare nevoie de un astfel de “politician” precum Șor, care să alimenteze nostalgiile pentru URSS”, a punctat Maria Ciobanu.

Analistul politic Oazu Nantoi ne-a comunicat că „Ilan Șor este un animal politic cinic, care și-a ales un grup dintre cei mai săraci cu duhul. Și merge cu aceste mesaje populiste irealizabile ca să prostească mai multă lume. Alta e că dacă citiți atent materialele de la marea adunare națională a PDM, găsiţi angajamentul PD să întoarcă în satul moldovenesc activitatea din trecut. Poate aici asta e legătura? Rămâne deschisă întrebarea: care e numărul celor ce se vor lăsa prostiți de aceste pseudo mesaje?”.

Comentatorul politic Igor Munteanu califică ideea lui Șor de restabilire a colhozurilor „perimată, care a reprezentat în Rusia lui Lenin o formă de sclavie modernă. Și această formă de sclavie nu are ce căuta în cadrul unei societăți libere, bazată pe norme liberale, așa cum încercăm să convingem cetățenii că dorim să ne integrăm în Uniunea Europeană. După Șor plânge pușcăria. Prin acest mesaj el se adresează unor segmente vulnerabile ale societății, care sunt în continuare nostalgice după anumite beneficii pe care le-au avut pe timpul gospodăriei colective, și încearcă să mobilizeze nostalgiile lor față de un trecut care nu mai există. Dar oamenii care au fost cel puțin o dată în viața lor în Occident își dau seama că ceea ce erau colhozurile din perioada sovietică nu reprezintă bunăstare, drepturi economice, decât spălarea unei ierarhii plutocratice, care punea populația la munci grele, pentru că oamenii nu aveau nicio opțiune. În condițiile noastre, revenirea la colhozuri este o absurditate, o contradicție în termeni cu ideea de libertate”.

De ce se întâmplă acest lucru?

„Ilan Șor este protejat direct de către PD și justiția controlată de acest partid. Și i se permite în continuare să joace electoral pe segmentele pe care PD nu le controlează. Ce se va întâmpla mai departe cu acest personaj este neclar, atâta vreme cât justiția nu este independentă și ia decizii bazate exclusiv pe oportunitatea politică în viitoarele alegeri”, a spus Munteanu.

Și Ilian Cașu, de la Partidul Politic „Partidul Nostru”, califică ideea Partidului Șor drept o prostie a hoțului miliardului, iar propunerea vine de la cineva care nu a muncit la colhoz. „Este o nebunie electorală a acestui partid, a unei găști adunate în jurul hoțului. Și aceste panouri publicitare sunt plătite din miliardul furat, dar nu din sudoarea frunții lui Ilan Șor”.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: