image
Sursa foto: captură

Școala din Aluatu, în reparație

Singura școală românească din raionul Taraclia, cea din satul Aluatu, a ajuns într-o stare dezastruoasă. Este o școală mică, în care până nu demult mergeau 50 de copii. Pentru a o aduce la viață, mai mulți oameni de bună-credință și-au unit forțele. Unii dau bani, alții fac reparație și nu mai așteaptă intervenția statului.

În una dintre sălile de clasă am găsit un grup de săteni care înlătura tencuiala veche de pe tavan și pereți. Printre aceștia se afla și un localnic stabilit de 20 de ani în Italia. A venit în vacanță la rude și, aflând care e situația reală, a sărit în ajutor. Andrei Șălac spune că a fost printre primii absolvenți ai școlii.

O muncă de voluntariat fac și câțiva elevi, care își doresc să revină la școală și să aibă mulți colegi.

Într-o altă sală de clasă, l-am zărit la computer pe profesorul de informatică. Dumitru Milcev muncește în această școală de la început. Acum este antrenat în crearea programei pentru viitorul an de studii.

La școală l-am găsit și pe acest bărbat, care predă limba și literatura română. Deoarece a vrut să mențină școala românească într-o zonă mai puțin prielnică, el și soția sa, profesoară de limba română, au fost declarați naționaliști. A fost nevoit să facă diverse munci, doar ca să-și întrețină familia. A fost păstor, dar dragostea sa rămâne a fi tot școala și limba română.

În urmă cu câțiva ani, localnicii au observat că școala degradează și au dat alarma. Autoritățile au decis că soluția optimă este comasarea școlii și a grădiniței românești din Aluatu. Astfel a luat naștere gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir”. Directoarea spune că astfel a reușit să beneficieze de proiectul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României, în anul 2016, pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Din totalul de două milioane 500 de mii de lei, oferiți pentru grădiniță, a fost reparat acoperișul școlii și schimbate geamurile. Lucrările din interior le fac oamenii din sat.

În cele mai apropiate școli, din satele vecine, educația se face în rusă sau bulgară. Pentru reparația școlii din Aluatu, Asociația „Unirea - Onoare, Demnitate şi Patrie” a inițiat o campanie de colectare de fonduri. Pe 1 septembrie, în gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir" sunt așteptați 64 de elevi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: