image
Sursa foto: g4media.ro

„Republica Moldova are nevoie de o Laura Codruţa Kovesi”

Republica Moldova nu are niciun viitor atâta timp cât justiţia este captivă şi nu poate riposta, iar candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror european este privită cu speranţă de cetăţenii moldoveni, a declarat, într-un interviu acordat pentru Jurnaliştii.ro, corespondentul DW din RM, Vitalie Călugăreanu.

„Rezultatele alegerilor demonstrează că scrutinul a fost puternic viciat și pentru mine este șocant să aud observatorii internaționali spunând că alegerile au fost, în principiu, libere și corecte. Vorbim despre cumpărarea voturilor oamenilor din regiunea transnistreană, care au fost aduși organizat la vot și care au recunoscut, în interviurile oferite jurnaliștilor, că au primit bani – câte 20 de dolari. Dacă alegerile din 24 februarie vor fi recunoscute ca fiind valabile de CEC și de Curtea Constituțională, în Parlamentul nou ales vom avea cel puțin trei deputați care au ajuns în aceste funcții cumpărând la greu voturi de la niște indivizi inconștienți din punct de vedere politic”, a declarat jurnalistul.

Călugăreanu s-a referit și la accederea în Parlament a partidului Șor. „Șor a obținut acest rezultat pentru că așa i-a convenit lui Plahotniuc. Acesta a vrut să se asigure că socialiștii lui Dodon nu vor obține majoritatea și l-a lăsat pe Șor în libertate, prin amânarea ședințelor de judecată, cu condiția să rupă voturi de la PSRM. Și a rupt – cu hrișcă și conserve din carne, cu concerte siropoase cu renumiți interpreți ruși, i s-a permis chiar să-și construiască și el un mic trust de presă… Ca să înțelegi pe ce se bazează popularitatea lui Șor, trebuie să trăiești în Moldova – în sărăcie lucie, în mizerie și disperare. Anume, în aceste condiții a apărut condamnatul în prima instanță Ilan Șor și le-a dat amărâților ceva de mâncare. Și pentru ei nu contează că mănâncă din bani furați. Pentru ei contează că vor avea ce mânca două zile și nu va trebui să cheltuiască puținii lor bani pentru asta. Știu, o să ziceți că nu se înscrie în logica gândirii umane, dar când, dintr-o țară mică precum este Moldova, niște indivizi fură, într-o noapte, 15% din Produsul Intern Brut al țării, o să apară neapărat o categorie de oameni foarte săraci. Și atunci, din miliardul furat de la ei, le cumperi câte o înghețată. Și ei sunt fericiți”, a menționat Vitalie Călugăreanu.

În ce ține de eventuale formule de guvernare care s-ar putea contura în RM, jurnalistul a declarat că doar una este palpabilă, cea dintre PD și PSRM.

„Eu nu cred că Dodon a declarat în zadar că nu va desemna un candidat la funcția de premier, înaintat de o majoritate formată din transfugi. Înțelegerile se pare că s-au făcut din timp. Și PD își dorește o coaliție, fie și neoficială, cu PSRM. Evident, nu spune asta oficial deocamdată, pentru că îi convine să speculeze momentul – să spună că s-au văzut nevoiți să intre în combinație cu pro-rușii lui Dodon, pentru a salva „stabilitatea” – că au făcut acest „sacrificiu” din „dragoste față de popor” și „pentru a continua proiectele începute pentru oameni” după ce pro-europenii din ACUM au refuzat orice discuții. De facto, alianța PSRM-PDM funcționează „ca pe rulmenți” de cel puțin trei ani. Holdingul de presă al lui Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon ca să câștige alegerile prezidențiale în 2016, iar în 2017, socialiștii și Dodon i-au întors lui Plahotniuc datoria – au votat împreună trecerea la sistemul mixt – sistem care, am văzut la aceste alegeri, le-a tăiat socialiștilor cel puțin vreo 10 mandate. Deci, eu cred că vom avea o coaliție de stânga și ei au plămădit-o din timp”, susține jurnalistul DW.

În context, Vitalie Călugăreanu a spus că nu exclude că oligarhul Plahotniuc va fi tentat să utilizeze din nou instrumentul justiției subordonate ca să invalideze câteva mandate obținute de oponenți în circumscripțiile uninominale.

„A testat deja mecanismul anul trecut la alegerile locale din Chișinău, când i-a anulat victoria lui Andrei Năstase. Dar asta va dura, pentru că vor trebui organizate alegeri repetate în acele regiuni. Iată de ce democratul Sergiu Sîrbu a cerut interpretarea anumitor articole din Constituție în sensul atribuirii Guvernului în exercițiu a competențelor Parlamentului. Altfel spus, gruparea lui Plahotniuc vrea să guverneze în continuare Moldova prin interimat”, a adăugat jurnalistul.

Întrebat despre fraudarea masivă a alegerilor prin transportarea organizată a locuitorilor din stânga Nistrului, Vitalie Călugăreanu a spus: „Încep să mă plictisesc de aceste reacții. La început, UE și SUA regretau abuzurile la care se dedau autoritățile moldovene. Apoi se declarau îngrijorate. La un moment dat, au scris chiar într-un comunicat că sunt „consternate”. Și ce folos că sunteți consternați dacă puneți mâna la nas și îi dați motiv lui Pavel Filip să se declare „încântat de rapoartele observatorilor internaționali după aceste alegeri”? Cum poți să recunoști niște alegeri, când alegătorii din Transnistria au recunoscut în fața camerelor că au fost aduși organizat și plătiți ca să voteze un anume individ, iar urmare a numărării voturilor, acel individ ajunge deputat pe acea circumscripție? Capac la toate a pus declarația șefului Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, care a spus: „Am văzut că populaţia din Transnistria a fost adusă organizat la alegeri, dar nu am stabilit dacă în favoarea cuiva”. Sau MAE român: „Alegerile din RM s-au derulat în general cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice”. Alo, București! Da’ nu-i nimic că în Parlamentul de la Chișinău au ajuns prin corupție și fraudă filmată cel puțin trei indivizi? Poate noi, oamenii care încă gândim din bucata asta de țară, vă încurcăm? Tare curios sunt să văd cum Guvernul de la București o să salute „stabilitatea” oferită la Chișinău de o coaliție PSRM-PDM. Hai s-o vedem și pe asta, că alți parteneri externi care să aplaude abuzurile guvernării controlate de Plahotniuc în Moldova nu cred că au mai rămas,”

Vitalie Călugăreanu a mai spus, în cadrul interviului, că Republica Moldova are șanse mari să revină pe drumul european, dar în acest moment trebuie ajutată din exterior.

„Nu cu bani. Moldova trebuie ajutată să-și curețe clasa politică. Doar expertiza nu ajută. Adevărații prieteni externi ai Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că justiția moldovenească nu este capabilă să mai riposteze. Este capturată! Fără un mecanism extern de sancțiuni personale împotriva marilor corupți, Moldova nu are viitor. Din acest punct de vedere, să știți că moldovenii urmăresc cu foarte multă speranță concursul pentru funcția de procuror şef al Parchetului European la care participă Laura Codruța Kovesi – un foarte bun cunoscător al realităților din Republica Moldova”, a punctat jurnalistul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: