image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Ministrul de Externe: Federalizarea NU e pe agenda noastră; Apel către diplomați și Ulianovschi: Serviți țara, nu un partid

„Federalizarea este un subiect fals, majoritatea cetățenilor RM, dar și a partidelor politice fiind împotriva acestei acțiuni. Federalizarea nu este pe agenda Guvernului condus de Maia Sandu.”

Sunt declarațiile noului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Nicu Popescu a ținut astfel să pună capăt speculațiilor cu privire la riscurile privind federalizarea Republicii Moldova.

„Planurile de federalizare nu vor fi realizate din simplul motiv că majoritatea cetățenilor sunt ferm împotrivă. Eu sunt ferm împotriva federalizării. Nu poate fi impusă decât de o majoritate constituțională. Niciodată nu a existat asta în RM. Eu sunt ferm categoric, dar asta nu mă preocupă, pentru că știu că majoritatea cetățenilor, a partidelor politice sutn împotrivă. Nu văd niciun risc. Subiectul federalizării este unul fals, nu este pe agenda politică a noului Guvern”, a declarat noul ministru de Externe.

Nicu Popescu a menționat că a primit mesaje de la partenerii externi ai Republicii Moldova prin care noul Guvern de la Chișinău este recunoscut.

„Partenerii externi ai RM recunosc noul Guvern, mă recunosc pe mine. UE, SUA, România, Rusia, Consiliul Europei, etc. toți consideră noul Guvern ca fiind adevărații reprezentanți ai voinței cetățenilor RM. Următoarea etapă va consta în transformarea acestor bunăvoințe față de RM în lucruri concrete pentru a asigura dezvoltarea țării. Este o situație fără precedent că și UE, și Rusia sunt de partea noului Guvern. Asta ne ușurează munca”, a adăugat Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat regretul cu privire la modul în care este blocată activitatea Ministerului de Externe.

„Este o mare rușine pentru RM. Am trecut pe lângă minister. Ceea ce am văzut m-a întristat. Este sub demnitatea cetățenilor RM, a diplomaților care lucrează la minister, a celor care au ieșit în fața ministerului ca să creeze această situație de disconfort și incapacitate a diplomației RM să reprezinte interesele țării. Mă adresez către cei care stau acolo să dea voie diplomaților să lucreze în condiții calme, decente de lucru”, a adăugat el.

Nicu Popescu a transmis un mesaj angajaților de la Ministerul de Externe, precum și ex-ministrului Tudor Ulianovschi.

„Am lucrat cu zeci de diplomați ai RM, îi cunosc pe majoritatea ambasadorilor RM. Aștept cu nerăbdare să cooperăm pentru a promova interesele țării. Mă adresez diplomaților, nu reprezentați un partid, ați devenit diplomați din dorința de a servi țara, interesele țării. Tudor Ulianovschi este un diplomat pe care îl cunosc, îl respect. Cred că s-a străduit să se asigure că ministerul rămâne o forță motrice a modernizării RM. Aștept cu nerăbdare momentul în care îmi va preda dosarele și îmi va explica cum putem să ne asigurăm că politica externă a RM se ghidează de interesele țării”, a mai spus Ministrul de Externe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: