image
Sursa foto: wikipedia.org

70 de ani de la marele val al deportărilor staliniste: Minut de reculegere în Parlamentul RM la propunerea lui Octavian Țâcu

Parlamentul a păstrat astăzi un minut de reculegere în memoria victimelor celui mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istoria noastră, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi.

Minutul de reculegere a fost păstrat în legislativ la propunerea deputatului Platformei DA, istoricul Octavian Țâcu.

„Acum 70 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a demarat Operațiunea IUG. Au fost angajați 43 de mii de activiști de partid, de consomol, care au descins în satele basarabene. Au fost ridicați 36 de mii de cetățeni ai Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și au fost trimiși în Siberia. Dintre aceștia 14 mii au fost femei, aproape 12 mii de copii și10 mii de bărbați. Bărbații fuseseră deja ridicați, executați, iar multe din familii era considerate „dușmani ai poporului”. Scopul acestor deportări a fost colectivizarea. Țăranul devenise incomod regimului stalinist”, a remarcat Octavian Țâcu.

Istoricul a îndemnat legislatorii să înțeleagă că deportările sunt placa turnată a acestei memorii istorice care trebuie să reconcilieze societatea.

„Au fost deportați nu doar cei de etnie română, dar și celelalte minoirtăți, ruși, ucraineni, evrei. Mi-aș fi dorit ca mâine să fi avut o sesiune extraordinară, așa cum a fost în 2009 în Parlamentul Lituaniei. Poate nu suntem pregătiți ca societate”, a adăugat Octavian Țâcu.

reculegerereculegere
ȚâcuȚâcu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: