image
Sursa foto: Getty

Cele două blindate dăruite de Erdogan, văzute pe teritoriul unei unități militare a Trupelor de Carabinieri din Chișinău

Cele două mașini speciale pentru dispersarea mulțimii în timpul protestelor stradale au fost văzute pe teritoriul unei unități militare a Trupelor de Carabinieri din Chișinău.

Mai mulți telespectatori ne-au spus că au văzut cele două autospeciale TOMA de intervenție în timpul protestelor, donate de președintele Turciei, aici, pe teritoriul Brigăzii numărul 1 a Trupelor de Carabinieri din cartierul Poșta Veche.

Am încercat să obținem o reacție de la comandantul unității militare, dar acesta l-a delegat pe ofițerul de serviciu să discute cu noi. Cel din urmă a negat informația.

Precizăm că premierul Pavel Filip a recunoscut că Turcia a transmis Republicii Moldova două mașini speciale pentru dispersarea mulțimii în timpul protestelor stradale. Filip i-a mulțumit chiar liderului de la Ankara pentru un asemenea gest.

Pe de altă parte, șeful legislativului spune că nu știe nimic despre achiziție. Nu confirmă nici Ministerul de Interne

Președintele Turciei a declarat pe 18 octombrie curent, într-o conferință, la Comrat, alături de omologul său Igor Dodon și bașkanul Irina Vlah, că în Republica Moldova au fost aduse două mașini speciale pentru combaterea demonstrațiilor în masă.

Vehiculele blindate cu acronimul TOMA au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”.

Cu o greutate de 40 de tone, ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: