image
Sursa foto: Profimedia

Apartamentul secret de la Chișinău al unui general rus // Investigație RISE

Vocea oficială a Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, a avut locuință în Chișinău, orașul său natal, dar a tăinuit mulți ani imobilul în declarațiile de avere. La rubrica „țara de localizare” el indica Rusia, nu Republica Moldova. Jurnaliștii de la Rise Moldova au aflat că apartamentul a fost vândut în 2012.

Igor Konașenkov s-a născut la Chișinău în urmă cu 57 de ani, iar din 2017 este șef al Departamentului informații și comunicare al Ministerului Apărării. Konașenkov a fost numit în această funcție de către Vladimir Putin.

Potrivit Rise Moldova, șapte ani mai devreme, Konașenkov devine proprietarul unui apartament în Chișinău. Imobilul de 48 de metri pătrați, cu două camere și balcon, era într-un bloc cu cinci etaje, în sectorul Botanica. Konașenkov a încercat să ascundă apartamentul. În declarația de avere depusă de Konașenkov în 2011, acesta indică două apartamente pe numele lui și două pe numele soției, Natalya Biragova, care lucrează într-un spital al Ministerului Apărării rus. La rubrica „țara de amplasare a imobilului”, el declară Rusia, în dreptul fiecărui apartament. Unul dintre cele patru imobile declarate avea o suprafață similară cu cea a apartamentului din Chișinău. Un an mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei ruse publică informații asemănătoare despre imobilele sale, indicând aceeași locație a apartamentului.

În 2012, Konașenkov a încetat să mai declare apartamentul de 48 de metri pătrați, chiar dacă l-a vândut în vara aceluiași an. Jurnaliștii de la Rise au verificat și declarațiile de avere ale altor militari, colegi ai lui Konașenkov, depuse pentru aceeași perioadă. Unii dintre ei au indicat la rubrica „țara de localizare a imobilului” că dețin locuințe în Republica Moldova, iar alții au menționat țări din Asia Centrală.

Igor Konașenkov a fost sunat de mai multe ori pe numerele de telefon personale, dar și pe cele de la minister însă nu a răspuns. I-au fost trimise mai multe întrebări pe e-mail, dar cei de la Rise nu au primit răspuns până la publicarea acestui text.

Oficialul rus a fost văzut ultima dată la Chișinău în 2019, alături de șeful său, Serghei Șoigu, ministrul rus Apărării. Ei s-au întâlnit cu președinte Republicii Moldova la acea vreme, Igor Dodon, și cu ministrul de atunci al al Apărării, Pavel Voicu. Toți au participat la un eveniment la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”, dedicat militarilor sovietici care au decedat în al Doilea Război Mondial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: