image
Sursa foto: privesc.eu

Parlamentul a ANULAT sistemul electoral mixt; Votul în Diasporă, permis cu pașaport expirat sau buletinul

UPDATE 15:17 // Proiectul de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional a fost votat de Parlament în prima lectură. Pentru a deveni lege, acesta urmează să fie votat în lectura a doua.

Principalele prevederi ale proiectului:

- îmbunătățirea modului de votare în Disporă

- limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale

- stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați

- reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor

- excluderea certificatelor de integritate

- excluderea agitației electorale în ziua alegerilor

- excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate

Proiectul amendează patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, legea privind partidele politice și Codul contravențional.

UPDATE 15:00 // „Am avut votul prin sistemul mixt unde s-a permis fraudarea masivă. la limită au trecut deputați pe care acum nu-i vedem în această sală. Am candidat la Criuleni, am trecut prin acest spectacol de prost gust, acolo unde candidatul PD tot sacrifica și spunea că e „pomana porcului”. Tot spuneam că fraudarea va fi masivă. Certificatul de integritate este un absurd. Peste noapte, hoții au devenit curați. Dacă l-a primit până și Șor, ce să mai vorbim”, spune Lilian Carp în luarea sa de cuvânt.

„Trebuie să vedem cum asigurăm Diasporei, pe lângă votul de a alege și dreptul de a fi aleși. Sunt și cetățenii noștri din Transnistra, trebuie să le asigurăm dreptul lor să voteze și să fie aleși. Nu am avut niciodată acces la listele alegătorilor care este un „program suveran” al lui Ciocan. Vom insista și pe votul electronic. Secțiile de vot sunt digitalizate. Avem toate posibilitățile tehnice. Astfel ne vom debarasa de listele cu suflete moarte”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

UPDATE 14:38 // Igor Munteanu propunerea introducerea sistemului de vot electronic.

„Trebuie să trecem la sistemul de vot electronic. Tendințele democratice arată că corpul electoral din RM slăbește. Avem nevoie de o participare activă a Diasporei”, a spus deputatul blocului ACUM.

„Comisia de la Veneția a spus că sistemul electronic și votul de corespondență pot fi implementate în condițiile în care instituțiile care le implementează sunt libere de influența partidelor. La moment nu avem așa ceva”, a spus Litvinenco.

UPDATE 14:22 // „Trebuie să asigurăm dreptul oamenilor care se află în Diasporă, cu documente expirate, dar au altă cetățenie. Voi reveni cu propuneri pentru a doua lectură”, a spus Andrei Năstase.

UPDATE 14:18 // „Noi cumva trebuie să înăsprim pedepsele pentru coruperea electorală. Altfel nu vom putea scăpa de faptul că unele partide parazitează pe sărăcia oamenilor”, a menționat deputatul blocului ACUM, Lilian Carp.

UPDATE 14:08 // Agenda de astăzi a fost aprobată. Sergiu Litvinenco prezintă proiectul cu privire la anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional (vezi documentul mai jos).

„Sistemul mixt a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Se propune revenirea la sistemul proporțional, precum și o serie de îmbunătățiri, printre care votarea în Diasporă”, a spus deputatul blocului ACUM.

De asemenea, se propune excluderea interdicției pentru cetățenii din Diasporă de a vota cu pașaportul expirat, precum și votul cu buletinul de identitate.

Proiectul mai anulează agitația în ziua alegerilor, precum și revenirea la „ziua tăcerii”, în ajun de alegeri.

UPDATE 14:06 // Nici astăzi deputații PD și cei din Partidul Șor nu s-au prezentat la locul de muncă.

Speakerul Zinaida Greceanâi a anunțat că Parlamentul are un nou scretar general.

_____

Parlamentul se întrunește în ședință plenară începând cu ora 14.00. Pe masa deputaților sunt trei proiecte de legi, printre care cel cu privire la revenirea la sistemul electoral proporțional și introducerea tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Proiectul face parte din pachetul antioligarhic pregătit de blocul ACUM Platforma DA și PAS.

Ședința plenară poate fi urmărită în direct.

sistemul mixtsistemul mixt

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: