image
Sursa foto: jurnal.md

Raport de monitorizare: „Silvia Radu, în continuare promovată masiv de posturile TV controlate de Plahotniuc”

Posturile de televiziune controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, Prime TV, Canal 2 și Publika TV, au continuat să difuzeze multiple materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri. Subiecte au fost difuzate chiar dacă, potrivit declarației depuse la CEC, nu ar trebui să reflecte campania electorală. Cele mai multe din ele au favorizat-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală, Andrei Năstase.

Opiniile au fost exprimate în cadrul unui raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

„Majoritatea știrilor difuzate de Publika TV referitoare la concurenții electorali sau la scrutinul pentru alegerile locale au fost părtinitoare, promovând-o și favorizând-o direct pe Silvia Radu, candidata independentă pentru alegerile municipale din Chișinău, și defavorizându-l direct pe Andrei Năstase”, se arată în raport.

„ O parte din știrile cu tangență electorală de la Canal 2 au fost identice cu cele difuzate de postul de televiziune Prime TV, cu mici diferențe ce țin de structură sau citate incluse. În unele cazuri, au fost păstrate intacte și expresiile de genul ... la întrebarea reporterului nostru ... ceea ce ridică semne de întrebare legate de apartenența materialelor. Or, după cesionarea licenței Canal 2, acest post nu ar trebui să aibă reporteri comuni cu Prime TV”, se mai arată în raport.

Totodată, raportorii spun că în ce privește sondajele de opinie, o parte din televiziuni au prezentat rezultatele referitoare la tematica electorală ca pe un fapt împlinit, nu ca intenții de vot ale respondenților – lăsând loc, astfel, pericolului de a manipula electoratul. În acest sens, sondajele cu tematică electorală rămân în continuare un subiect cu mare încărcătură manipulatoare în cazul în care sunt reflectate cu rea-credință.

Precizăm că Centrul pentru Jurnalism Independent a publicat cel de-al treilea raport de monitorizare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: