image
Sursa foto: IPN

Primarul comunei Corjova: Suntem ignorați; Din Guvern nu se vede până pe malul stâng

Primarul comunei Corjova, aflată în stânga Nistrului și controlată de facto de structurile transnistrene, spune că localitatea nu beneficiază de niciun fel de suport din partea autorităților constituționale de la Chișinău. Potrivit edilului, cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii din Corjova vizează aspecte sociale și de asistență medicală, însă la solicitarea primăriei de a le oferi ajutor, autoritățile de la Chișinău strâng neputincioase din umeri.

Primarul de Corjova, Sergiu Oprea, spune că din 1992 localitatea este lăsată de izbeliște, autoritățile de la Chișinău ignorând total localnicii din Corjova, majoritatea dintre ei fiind luptători în războiul de pe Nistru, notează IPN.

„Primăria comunei Corjova este unica din toată țara care se află pe un teritoriu controlat de facto de structurile transnistrene. Este neplăcut faptul că nu ne atrage atenția nici Guvernul, nici Parlamentul, nici Președinția. Cred că din cauza că suntem departe, după Nistru, și din Guvern nu se vede pe malul stâng. Nu vrem să ne dea mai mult decât la alții, doar pentru că suntem din partea stângă. Ce ni se cuvine în baza legii, măcar asta să ne dea. Sunt primar din 2011, am o mapă mare cu toate demersurile adresate la Guvern și Parlament, le explicam problemele cu care ne confruntăm, la toate demersurile noastre ce vizează aspecte medicale și sociale, vine răspunsul că nu pot să ne ajute”,

a spus Sergiu Oprea în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit edilului, populația din Corjova trăiește un permanent sentiment de nesiguranță. Nici măcar polițiștii din localitate nu-și pot exercita meseria nestingherit, spune primarul.

„La noi în sat nu s-a schimbat nimic din 1992, nimeni nu ne apără, noi ne apărăm singuri. La noi sunt doi polițiști, dar care vin în civil, ei nu se pot duce în sat în uniformă de polițist, pentru că vor fi arestați. Pe teritoriul comunei Corjova este liceul „Mihai Eminescu”. La început a avut multe probleme pentru că era în grafia latină, dar acum sunt aduși chiar și copiii reprezentanților administrației Dubăsari, pentru că au înțeles că nu-i viitor altfel. Mulți au înțeles că e mai bine să fie cu Republica Moldova pentru că aici este viitor”,

a mai spus primarul Sergiu Oprea.

Edilul spune că localitatea are un buget foarte modest, insuficient pentru a demara proiecte de infrastructură în comună.

„Cred că cel mai mic buget din Moldova, aproape două milioane și mai avem un procent din buget, din fondul de rezervă, 20-24 de mii la 5 mii de locuitori. Și ce ajutor putem noi să le facem? Achităm salariile și arenda pentru primărie. Noi arendăm de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale trei birouri, din care ne aflăm numai în două, pentru al treilea ne luptăm 6 ani și nu putem să ni-l luăm înapoi”,

spune Sergiu Oprea.

Potrivit primarului de Corjova în localitate ar fi aproximativ 5000 de locuitori, însă numărul exact al populației rămâne incert. Potrivit edilului, de-a lungul anilor au existat mai multe tentative de a realiza recensământul populației, însă toate au fost stopate de structurile transnistrene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: