image
Sursa foto: privesc.eu

Construcțiile ilegale, în vizorul ACUM: „Ne vom ocupa de ele indiferent ale cui sunt, deputați, miniștri sau judecători”

Problema construcțiilor ilegale din municipiul Chișinău rămâne în atenția legislatorilor din blocul ACUM Platforma DA și PAS. „Construcțiile ilegale și acapararea spațiilor verzi sunt o realitate”, spun noii deputați. Aceștia vor supune consultărilor publice mai multe propuneri de îmbunătățire a metodologiei de acordare a autorizațiilor de construcție, pe care ulterior le vor înregistra ca inițiative legislative.

Printre cazurile răsunătoare de construcții ilegale este cel de pe strada Belinski 4, care datează încă din 2014.

„Am fost sesizat de către cetățeni și alegătorii mei de pe circumscripția înc are am candidat și sunt reprezentant al lor aici, în Parlament. Printr-o hotărâre de guvern din 2014, semnată de fostul premier Iurie Leancă, terenul de 0,26 ha a fost transmis din domeniul public în domeniul privat, cu scopul construcției unui bloc de nouă etaje, unde etajele 1 și 2 - cu destinație administrativă, iar celelalte etaje - cu destinație locativă. Aceaastă hotărâre deja reprezintă depășirea atribuțiilor de serviciu și exces de putere, deoarece acest teren nu avea destinație de bloc locativ, cu atât mai mult cu 9 nivele. Acesta avea statut cu destinație specială, adică pentru amplasarea unui centru de medicină, doar cu un singur nivel”, a declarat deputatul ACUM, Iurie Reniță.

În loc să conteste hotărârea Guvernului, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat planul urbanistic zonal, adică unul special pentru acest teren, prin care i-a modificat atât destinația, cât și regimul de înălțime.

„Este foarte relevant că, pentru această decizie a CMC, a votat în unanimitate și fracțiunea PSRM. Astfel, CMC a legiferat cuiva eliberarea certificatului de urbanism cu regimul de înălțime necesar, adică unei persoane concrete”, a menționat Iurie Reniță.

Vecinii construcției ilegală au mers în judecată și au obținut câștig de cauză. Proprietarul acesteia însă a mers la Curtea Supremă de Justiție care urmează să se pronunțe în această lună.

„Procuratura Generală ar trebui să se autosesize referitor la aceste ilegalități și să pornească urmări penale și să aplice măsurile ce se impun. Cetățenii afectați ne-au rugat și pe noi deputații recent aleși pe această circumscripție să facem un demers la PG de a examina foarte minuțios”, a adăugat Iurie Reniță.

Deputații ACUM s-au angajat, împreună cu cetățenii, să identifice toate cazurile de delapidare a terenurilor municipale.

„Vă promitem că vom face o inventariere a patrimoniului municipal și vom elimina schemele ce permit înstrăinarea frauduloasă și transmiterea ilicită în folosință a imobilelor ce aparțin tuturor locuitorilor capitalei, cu pierderi imense pentru bugetul municipal”, a spus Reniță.

Printre cazurile care au ajuns în vizorul deputaților ACUM, după ce au fost semnalate de locuitori ai capitalei, se numără și problema de pe strada Cornului, din sectorul Buiucani, care a fost îngustată din cauza unor construcții ilegale, iar în caz de inundații, accesul pe această stradelă devine practic blocat, punând în pericol cetățenii.

Cetățenii sunt nemulțumiți și de acapararea spațiilor verzi din parcul Valea Morilor.

„E vorba de castelele și vilele de la intersecția străzilor Vasile Lupu, Alexei Mateevici și Alexandru Plămădeală. Cel mai regretabil este faptul că aceste edificii somptuoase au intrat în parcul Valea Morilor cu 30, 40 și chiar 50 de metri. Ne vom preocupa și de acest caz, indiferent de cine locuiește acolo, deputați, miniștri, judecători, procurori, pensionari”, a dat asigurări Iurie Reniță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: