image
Sursa foto: unimedia.info

Un procuror anticorupție a indicat în declarația de avere că a câştigat 32 de mii de euro la cumetria copilului său

Reuşesc să agonisească zeci de mii de euro din cumetrii şi alte evenimente de familie. Cel puțin asta scriu în declarațiile de avere. Vorbim despre angajaţi la stat precum procurori, judecători sau deputaţi. De exemplu, procurorul anticorupție Eugen Balan a indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut că la cumetria copilului său ar fi câştigat 32 de mii de euro, sumă de două ori mai mare decât salariul său anual. Alte zeci de mii de lei, Balan, care este fratele unuia dintre avocații lui Ilan Șor, le-ar fi primit drept donații de la părinți.

În declarația de avere și interese pentru anul 2017, procurorul anticorupție Eugen Balan indică un salariu de peste 300 de mii de lei, echivalentul a 25 de mii de lei pe lună. Pe lângă leafă, acuzatorul de stat spune că a primit donații de peste 100 de mii de lei, dintre care 3 mii de euro, adică mai mult de 60 de mii de lei, procurorul i-ar fi primit de la socrii săi, iar 40 de mii de lei – de la părinții săi, scrie Ziarul de Gardă.

Cel mai mult, Eugen Balan ar fi câștigat însă din cumetria copilului. Procurorul menționează că a adunat 32 de mii de euro, care, la cursul din aprilie 2018, echivalează cu peste 640 de mii de lei. Familia aceluiași acuzator de stat a primit indemnizații în sumă de aproximativ 50 de mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Contactat de Jurnal TV, Eugen Balan a spus doar că și-a îndeplinit obligațiile corespunzător și că a indicat informația veridică în declarația sa de avere.

De altă părere este însă experta de la Transparency International Moldova Ianina Spinei. „Noi în ultimul timp observăm o tendință că funcționarii cu posturi de conducere tot mai des remarcă în declarațiile de avere și interese tot felul de venituri cu care s-au pricopsit de pe urma unor festivități familiare. Fie asta este zi de naștere a copilului, fie cumetrie, fie mai știu eu ce, invocând sume foarte mari, chiar ele par a fi nereale. 32 de mii de euro, asta îi pardon jumătate de milion de lei dacă le transferăm în lei. Nu îmi vine a crede că la un asemenea eveniment se poate strânge așa niște bani. Într-o societate în care guvernanții spun că vor să prevină și să combată corupția, ar trebui să fie funcțională Autoritatea Națională de Integritate scopul căreia este și să verifice, să contrapună veniturile pe care le-a obținut funcționarul și proprietățile pe care le-a dobândit într-o anumită perioadă de timp. La fel, și fiscul s-ar putea autosesiza în cazul în care se arată asemenea venituri sau cheltuieli fabuloase într-o perioadă de raportare”, a declarat Ianina Spinei, expertă Transparency International Moldova.

Precizăm că Eugen Balan este procurorul care instrumentează două dosare ale fostului președinte al Băncii de Economii Grigore Gacikevici, în cazul fraudei de la BEM. În timp ce Eugen Balan acuză, fratele său, Iulian Balan, apără un alt inculpat care figurează în dosarul „jafului secolului”. Vorbim despre controversatul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate şi care a fost lăsat în libertate până la pronunțarea unei sentințe definitive a Curții de Apel Cahul.

Şi Ghenadie Pavliuc, vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, a avut noroc de o cumetrie bănoasă. În declaraţia sa de avere pentru 2017, el scrie că a a obţinut aproape 11 mii de euro în urmă sărbătorii de familie care a fost organizată pentru fiica sa. Asta în timp ce salariul său de judecător a fost de 305 mii lei pe an, adică aproximativ 15 mii de euro. Totodată, Pavliuc spune că a primit o donaţie de la mama sa, în sumă de 30 de mii de lei.

Şi aleșii poporului ştiu să organizeze petreceri din care să câştige bine. De pildă, deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a scris în declaraţia sa de avere că ar fi adunat 200 de mii de lei din organizarea evenimentelor de familie. Prin comparaţie, din salariul său de parlamentar a agonisit mai puțin, 159 de mii de lei. Nu este o premieră când demnitarii fac referinţă la banii câştigaţi din petreceri. În 2013, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au găsit, în timpul unor percheziţii în biroul secretarul general adjunct al Guvernului Eduard Bănăruc 40 de mii de dolari, o mie de euro şi 24 de mii de lei.

Funcţionarul a declarat atunci că banii îi aparţin şi au fost adunaţi la nunta sa, precum şi la cumetria fiicei. Ulterior, în 2016, Bogdan Zumbreanu, care era pe atunci şeful Direcției generale Urmărire penală din cadrul CNA, a declarat un salariu lunar de 17 mii de lei, dar a raportat și 7 mii de euro care ar fi fost obținuți la ziua de naștere a copilului său.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: