image
Sursa foto: Privesc.eu

Cum explică socialiștii de ce nu au mers la discuțiile publice inițiate de blocul ACUM privind setul de legi antioligarhice

„Nu am văzut nicio invitație”. Așa a explicat președinta fracțiunii PSRM, Zinaina Greceanâi, faptul că nu a mers la discuțiile publice inițiate de blocul ACUM Platforma DA și PAS privind pachetul de legi antioligarhice.

„Nu ne-a invitat nimeni. Invitația a fost pentru deputați, nu pentru fracțiune. Nu am văzut o invitație pentru fracțiunea PSRM. Pentru show-uri, nu are niciun sens. Dacă blocul ACUM ar fi vrut să discute, trebuia să vină azi la Președinție. Noi suntem o fracțiune, decizia se ia la fracțiune”, a declarat Zinaina Greceanâi după discuțiile cu PD, avute astăzi la Reședința de Stat.

Nici președintele Igor Dodon nu a văzut cu ochi buni discuțiile publice lansate de blocul ACUM, care nu se refereau de fapt crearea unei majorități parlamentare, ci la pachetul de legi antioligarhice.

„Discuțiile inițiate azi la 10.00 cu deputați din alte fracțiuni... ce vor să creeze ei majoritate parlamentară din transfugi? De aceea, treaba lor ce vor să facă”, a spus Dodon.

„Dacă cineva crede că a înregistrat 7 - 8 proiecte de legi și gata ... Eu când am fost deputat, am semnat sute de inițiative legislative. Fără o majoritate parlamentară orice inițiativă legislativă nu are nicio șansă”, a mai spus șeful statului.

Acesta a adăugat că va discuta „neoficial” cu socialiștii despre acțiunile de mai departe.

Blocul ACUM a lansat o invitație către deputații care nu sunt controlați de regimul olgarhic la discuții transparente, pentru astăzi, la Parlament.

Iată care este pachetul de inițiative legislative pentru dezoligarhizarea țării:

- Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind adoptarea Declarației cu privire la caracterul capturat al statului Republica Moldova.

- Aprobarea amendamentelor la Legea procuraturii, demiterea actualului Procuror general subordonat intereselor oligarhice și numirea în această funcție a unui procuror independent, de preferință european.

- Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind eliberarea lui Vasile Botnari din funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate în legătură cu exprimarea neîncrederii de către Parlament potrivit art.13 alin.(1) lit.e) din Legea nr.753/1999 privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova .

- Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind revocarea lui Bogdan Zumbreanu din funcția de director al Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu necorespunderea cu cerinţele legale de numire în funcţie (lipsa reputației ireproșabile) și temeiul art.8 alin.(9) din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie.

- Modificarea Codului electoral și demiterea prin Hotărâri ale Parlamentului a membrilor CEC.

- Modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Eliberarea din funcție a Președintelui CSJ.

- Modificarea Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate și revocarea Președintelui ANI.

- Modificarea Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, revocarea din funcție a Guvernatorului BNM și numirea prin concurs a unui nou Guvernator.

- Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative (anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional).

- Adoptarea de către Parlament a hotărârilor ce vizează crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat);

Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;

Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: