image
Sursa foto: jurnal.md

Olesea Stamate: Acuzațiile ministrului Justiției mă duc la gândul că el a știut de demersul privind eliberarea lui Filat

Olesea Stamate respinge acuzațiile lansate de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care pune pe seama fostei conduceri a ministerului eliberarea fostului premierul Vladimir Filat.

„Demersul administrației Penitenciarului 13 ar fi fost semnat cu ziua de 12 noiembrie și înregistrat la Judecătoria Chișinău pe 13 noiembrie, semnat de directorul interimar al Penitenciarului 13, Andrei Saracuța. Andrei Saracuța nu a fost numit de mine în această funcție și exercită interimatul după eliminarea din sistem a domnului Pântea. Demersul conducerii penitenciarului rezultă din decizia comisiei penitenciarului, care conform legii, se întrunește lunar, pentru a examina diverse chestiuni, inclusiv propunerea de eliberare condiționată înainte de termen. Nici ANP, nici Ministerul Justiției nu participă la ședințele comisiei penitenciarului”, a menționat Olesea Stamate.

Ex-ministrul Justiției a adăugat că, potrivit legislație, asemenea demersuri nu necesită a fi coordonate cu Ministerul Justiției, însă ținând cont de faptul că este un caz de rezonanță, un asemenea demers ar fi trebuit sa fie coordonat cu conducerea ministerului.

„Nu știu dacă e coincidență faptul ca conducerea penitenciarului a emis acest demers exact în ziua când a căzut guvernul din care făceam parte. Mai mult decât atât, eu aș crede ca administrația penitenciarului ar fi trebuit sa informeze noua conducere a ministerului despre depunerea acestui demers, chiar post-factum. În cazul în care acest lucru nu a fost făcut, ministrul trebuie în mod evident să solicite explicații de la administrația penitenciarului. Eu aș solicita o informație mai amplă referitoare la toate demersurile care au fost depuse de către administrația penitenciarului față de alți deținuți care întrunesc condițiile eliberării condiționate înainte de termen, pentru a mă asigura că nu este vorba de o abordare selectivă sau diferențiată”, a menționat Stamate.

„Acuzațiile lansate de ministrul Justiției mă duc la gândul că el ar fi cunoscut de acest demers însă nu ar fi comunicat despre acest fapt tocmai pentru a pune pe responsabilitatea guvernului precedent acest caz. Am vizitat mai multe celule, pentru a mă informa asupra condițiilor de detenție și problemelor cu care se confruntă penitenciarul și deținuții și am vorbit cu unii deținuți, însă printre ei nu s-a numărat Vlad Filat. L-aș mai întreba pe actualul ministru, de când a fost numit în funcție, a vizitat măcar un penitenciar, sau se informează despre starea lucrurilor de acolo din rapoarte și din presă”, a conchis Olesea Stamate.

Amintim că Vladimir Filat a fost eliberat astăzi în urma unei încheiere a instanței de judecată Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: