image
Sursa foto: jc.md

Detalii despre adolescenta care ar fi fost violată și aruncată de la balcon: Era orfană de la zece ani

Minora de 16 ani, care ar fi fost violată şi aruncată de la balcon, este orfană de la vârsta de zece ani, iar din 2016 a dispărut din atenţia autorităţilor.

Acum două săptămâni, un caz cutremurător a zguduit opinia publică. O minoră de 16 ani a fost aruncată de la balconul etajului şapte al unei clădiri din capitală, după ce atât ea, cât şi prietena ei ar fi fost violate de şase indivizi.

Adolescenta a decedat peste o săptămână pe patul de spital. Ofiţerul de presă al Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău a informat jurnaliştii că familia fetei ar fi cerut presei să-i fie respectat dreptul la intimitate. Minora însă este orfană. Puţinele rude, o mătuşă şi concubinul ei, au ajuns la spital când tânăra era deja moartă, pentru a ridica corpul neînsufleţit al acesteia. Nu au avut niciun mesaj pentru presă.

Cine au fost persoanele misterioase care au vegheat dacă îşi va reveni ori nu din comă adolescenta? Şi, dacă e adevărat că ar fi practicat prostituţia, aşa cum a scris presa cu trimitere la surse din cadrul anchetei, cine sunt persoanele care au exploatat-o sexual şi de la ce vârstă? Sunt câteva întrebări la care Jurnal de Chișinău a încercat să afle răspuns în articolul care urmează.

Un mediu nociv

Am trecut pragul casei părinteşti a Zinaidei Ţ. la începutul acestei săptămâni. Ne aşteptam să găsim o familie prosperă, după ce am văzut la TV apartamentul modern pe care îl închiria minora în Chişinău şi am aflat că „familia” ar fi cerut discreţie în abordarea cazului.

Ne-a întâmpinat mătuşa fetei, Ludmila, o femeie slab văzătoare de 52 de ani, invalidă de gr. II, şi concubinul ei, Vitalie. În curte se mai aflau câţiva vecini. Era a patra zi după înmormântare. În mijlocul unei verande cu pereţi cu tencuiala decojită, cu pervazuri acoperite cu vase murdare, se afla o masă de lemn plină de jeg. Alături, pe podea, câteva butelii cu vin negru şi o mulţime de chiştoace. Ne-a izbit mirosul de igrasie, băutură şi de fum de ţigară.

familia adolescentei violatefamilia adolescentei violate

„Cumătra Olga”, o vecină, a părăsit în grabă casa: nu doreşte să comenteze moartea finei sale, Zinaida. Alt vecin s-a mutat pe un scaun la soare, de unde ne arunca din când în când câte o privire plictisită şi nerăbdătoare. Doamna Ludmila ne-a confirmat că aceasta este casa părintească a Zinaidei, nepoata sa.

Aflăm că fata a avut o copilărie grea. Şi-a pierdut tatăl, bolnav de tuberculoză, în 2010. În 2013, a decedat şi mama acesteia. Odată, după ce ar fi consumat în exces băuturi alcoolice, femeia ar fi căzut şi a decedat în urma unei lovituri la cap. „Zinaida a crescut sub ochii noştri”, ne spune mătuşa fetei. „O ţin minte de pe când era atâtica”, intervine concubinul femeii, arătând că ştie fata de pe când aceasta îi ajungea la genunchi.

La vârsta de 11 ani, după moartea mamei sale, Zinaida a fost luată din mediul nociv, care era şi un focar de tuberculoză, şi a fost plasată de autorităţi la Centrul ftiziopneumologic de reabilitare a copiilor din Târnova, Donduşeni.

„Averea” minorei – câteva haine într-o sacoşă

O întrebăm pe Ludmila dacă fata a avut o cameră a ei, o carte preferată, poate nişte fotografii. „Tot ce avea Zinaida purta cu ea…” Vitalie se ridică de la masă şi se duce într-o anexă a casei, de unde revine cu câteva sacoşe şi o fotografie. Din una din ele, atârnă o rochie de dantelă neagră. În alta e lenjerie, câteva tricouri, bluze. Lucruri aduse de la Chişinău odată cu sicriul. „Avea haine scumpe”, afirmă mătuşa. Ne interesăm în ce mod îşi asigura existenţa fata în capitală. Femeia ne spune, cam nesigur, că ar fi ajutat-o ea. Din pensia de invaliditate de 407 lei!

„Nu cred ceea ce spun unii, că se vindea. Voia să devină frizeriţă. Ultima oară când a fost acasă Zina ne-a spus că lucrează la un salon. Şi nu cred că ea s-a aruncat de la balcon, iubea viaţa”, ne mai spune Ludmila. „Criminalii trebuie traşi la răspundere!”, spune pe o notă teatral disperată concubinul căutând spre noi cu privirea injectată de băutură. Săptămâna trecută au fost informaţi de un anchetator să vină să o ia pe Zinaida de la spital. Nu aveau bani de înmormântare.

familia adolescentei violatefamilia adolescentei violate

Ajutaţi de biserică

Semioarbă, mătuşa Zinaidei a mers ţinându-se de gard până la biserica „Sf. Paraschiva” şi a cerut ajutorul preotului Dumitru Rusu. La rândul său, preotul a cerut ajutorul autorităţilor locale. Zinaida a fost înmormântată, în mare parte cu ajutorul bisericii, la sfârşitul săptămânii trecute.

„E un caz grav care s-a produs prin cumularea mai multor circumstanţe. Zinaida locuia în condiţii nocive. A locuit într-o mahala preponderent de romi. Dacă e adevărat că s-ar fi prostituat, poliţia trebuie să vină cu un răspuns la întrebarea cine a racolat-o, cine o asigura cu gazdă. Societatea în care un copil este aruncat ca o zdreanţă de la un balcon şi doi dintre răufăcători se mai plimbă în libertate este o societate bolnavă”, a opinat părintele Dumitru Rusu.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Adrian Popenco, adjunctul procurorului-şef al Procuraturii mun. Chişinău, ne-a informat că oamenii legii investighează cazul, inclusiv aspectul unei eventuale racolări cu scopul exploatării sexuale a minorei. Atât doar că pe moment nu poate oferi detalii ţinând cont de „secretul anchetei”.

Din 2016, se afla la Chişinău

Specialista pentru protecția și drepturile copilului din cadrul Primăriei Călărași, Victoria Petric, a declarat că, din 2014, fata nu mai locuia în oraș. Totodată, experta a precizat că nimeni nu a instituit tutelă asupra minorei după moartea ambilor părinţi.

„Era o fată foarte deșteaptă, îngrijită, cărturară. În 2014, când a fost identificat un focar de tuberculoză în familia mătușii la care locuia, copila a fost luată de acolo și a fost plasată la Centrul ftiziopneumologic de reabilitare a copiilor din Târnova, Donduşeni. De acolo ea a plecat la Chișinău. Venea rar acasă”.

familia adolescentei violatefamilia adolescentei violate

Petric mai precizează că mătuşa fetei, dna Ludmila, trebuia să oficializeze tutela asupra minorei, dar aceea nu a întreprins nimic în acest sens. „Îmi pare rău de cele întâmplate, această fată nu merita așa o soartă. Sper și cred că vinovații vor primi pedeapsa meritată”, punctează Petric.

Directoarea Centrului ftiziopneumologic din Târnova, Vera Sprâncenatu, ne informează că Zinaida s-a aflat la centru până în decembrie 2016. „Era o fată adecvată, învăţa bine, vorbea frumos. În decembrie 2016, a plecat în vacanţă şi nu s-a mai întors. Prietenele ei glumeau că s-ar fi măritat”, afirmă directoarea.

Anul 2016 a fost ultimul în care Zinaida a fost în atenţia autorităţilor responsabile de apărarea drepturilor copiilor. Avea 13 ani. De atunci ea venea rareori acasă. Viceprimarul orașului Călărași, Victor Ambroci, ne-a informat că au existat cazuri în care au primit sesizări din partea poliţiei referitoare la Zinaida.

„Când apăreau sesizări, încercam să găsim soluții pentru protecția sa, am discutat cu mătușa ei pentru a o lua sub tutelă, dar nu a fost dorință. În ultimii ani, femeia nu știa nimic despre copilă. Parțial, toți purtăm vina pentru cele întâmplate – și noi, și rudele ei, dar vă spun că am încercat să o ajutăm”, ne asigura viceprimarul.

Am încercat să aflăm detalii şi de la Cristina Gore, ofiţer de presă la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, unde Zinaida Ţ. a zăcut timp de o săptămână în comă, cine a vizitat minora la spital. „Familia ne-a rugat să nu oferim detalii”, ne-a spus Gore. O informăm că fata era orfană, iar puţinele rude n-au transmis un astfel de mesaj. Poate alături de minoră erau persoanele care au exploatat-o?… Gore ne-a dat un răspuns fără legătură cu întrebarea, după care a închis.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: