image
Sursa foto: facebook.com/george.simion.romania

Românii care iau parte la Marșul Centenarului au fost lăsați să intre în RM, în afară de liderul asociației Acțiunea 2012

Update 20:19 // După două zile în care au fost blocați în vamă, din cauza interdicției de a intra în RM, cetățenii români care participă la Marșul Centenarului au fost lăsați să intre în Republica Moldova.

Interdicția de a intra în țara noastră a fost scoasă astăzi. Singurul căruia nu i-a fost scoasă interdicția este liderul asociației Acțiunea 2012, George Simion, unul dintre organizatorii marșului. Acesta a spus că va merge totuși la Chișinău pe 1 septembrie, când marșul unionist urmează să ajungă la Chișinău.

Precizăm că Poliția de Frontieră a precizat, în această după-amiază că „toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin domnul Simion George, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”.

Probleme la graniță pentru un grup de unioniști, participanții la Marșul Centenarului.

Zeci de cetăţeni români, participanți la Marșul Centenarului, sunt blocați la vama Albița, după ce le-a fost pusă interdicția de a intra în Republica Moldova. Asta după ce, cu o zi în urmă, fuseseră opriţi la punctul de trecere al frontierei feroviar de la Ungheni, din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic.

„La punctul de trecere a frontierei Albița/Leușeni, unor cetățeni români le sunt încălcate drepturi fundamentale. În calitate de deputat în Parlamentul României, condamn cu fermitate acest abuz al regimului antidemocratic Plahotniuc-Dodon de la Chișinău, speriat de Marșul Centenarului și de evenimentul unionist care va avea loc pe 1 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Precizăm că, în dimineața zilei de ieri, un grup de 75 de persoane care au mărșăluit mai bine de 1200 de km de la Alba Iulia, au primit interdicția de a intra în RM prin punctul de trecere al frontierei feroviar de la Ungheni. Ulterior, aceștia au mers la punctul de trecere a frontierei Albița, unde la fel nu li s-a permis intrarea în RM. Motivul invocat a fost „perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”, iar interdicția a fost stabilită pentru 24 de ore.

Ambasada României a emis o declarație în care spune că „din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”. Totodată, Ambasada României a declarat că „aceasta a fost o decizie a autorităților RM, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile RM drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova”.

Totodată, Poliția de Frontieră a emis un comunicat în care se spune că „motivul pentru care acest grup nu a primit inițial permisiunea să treacă frontiera de stat a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere și o serie de injurii și amenințări proferate în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră”.

„Toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin domnul Simion George, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat. Precizăm că deși au dreptul să traverseze frontiera, reprezentanții grupului refuză să o facă la moment, încercând să forțeze prin gestul lor autoritățile să anuleze interdicția aplicată cetățeanului menționat. Așadar, motivul șederii lor între punctele de trecere nu are la bază refuzul Poliței de Frontieră de a le permite accesul”, mai declară serviciul de presă al Poliției de Frontieră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: