image
Sursa foto: techcrunch.com

Cel mai neobișnuit mijloc de transport către spațiu: Am putea ajunge pe Lună cu liftul

Navetele spațiale ar putea deveni de domeniul trecutului odată ce omenirea ar putea ajunge mai ușor în spațiu, cu ajutorul unui lift.

Trimiterea omului în spațiul cosmic este o misiune extrem de complexă care necesită o cantitate uriașă de resurse de tot felul. Nu e de mirare că niciun om n-a mai pus piciorul pe suprafața Lunii din 1972, de exemplu.

Lansarea și aterizarea unei navete spațiale presupune nu doar mulți bani, ci și multă muncă și capacitate intelectuală. În încercarea înlesnirii procesului, oamenii de știință au venit cu o nouă idee: construirea unui lift spațial între planeta noastră și spațiu. Acesta ar presupune așadar conectarea Pământului cu spațiul cosmic printr-un cablu.

În mod evident, avantajele ar fi numeroase. În primul rând, totul ar putea funcționa cu energie solară. Astfel, nu ar mai fi nevoie de niciun fel de combustibil pentru a-l propulsa.

Totuși, ideea nu este tocmai ușor de implementat. Un asemenea cablu ar trebui să fie extrem de puternic. Experții spun că opțiunile din care pot alege cu privire la materialul din care acesta ar urma să fie confecționat sunt foarte de limitate.

În acest sens, doi cercetători vin cu o nouă idee. Zephyr Penoyre de la University of Cambridge și Emily Sandford de la Columbia University susțin că un lift către spațiu ar putea fi totuși construit, din materiale disponibile astăzi pe Pământ.

Cum ar funcționa liftul către spațiu

Până acum teoria era că liftul spațial ar consta într-un cablu ancorat în pământ care s-ar extinde deasupra orbitei geostaționare, ceea ce înseamnă la o distanță de aproximativ 42.000 de kilometri deasupra Pământului. Pentru a împiedica căderea, acesta ar trebui echilibrat la capătul celălalt. Liftul ar fi astfel susținut de forțe centrifuge.

Acum, în viziunea celor doi cercetători, lucrurile ar sta invers: cablul ar fi întâi ancorat pe suprafața Lunii și lăsat apoi să atârne până pe suprafața Pământului. Gravitația terestră și cea lunară s-ar anula una pe alta. Gravitația de pe Pământ ar trage cablul spre suprafața sa, în timp ce gravitația Lunii ar face același lucru la capătul celălalt.

Penoyre și Sandford cred că au găsit și materialul potrivit pentru acest cablu care ar susține liftul către spațiu. Susțin că ar putea folosi polimeri de carbon în acest sens, care ar fi suficient de puternici.

Evident, avantajele unui lift către spațiu ar fi extrem de numeroase. Totuși, ideea este foarte îndrăzneață, iar realizarea sa va fi și ea destul de dificilă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: