image
Sursa foto: Privesc.eu

Slusari, despre ce se ascunde după „mesajul triumfalist al dictatorului în exercițiu”: „Bugetul, într-o situație PRECARĂ”

Banii pentru alocația unică de Paști, de 600 de lei, au venit nu în urma suplinirii bugetului de stat, ci după reducerea altor cheltuieli bugetare. Mai exact, din contul reducerii cheltuielilor prevăzute pentru implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, afirmă vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari se întreabă, într-un comentariu publicat pe Facebook, de ce Guvernul nu și-a asumat răspunderea pentru alocațiile de 200 de lei pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani, „promisiune afișată pe fiecare banner electoral”.

Publicăm comentariul integral al vicepreședintelui Platformei DA:

Câteva gânduri mai puțin bune despre mesajul „triumfalist” cu iz de disperare al unui dictator în exercițiu, care consideră că vasalii lui trebuie să primească ceva pomeni maximum de două ori pe an electoral - la Paște și la Crăciun. În rest, ei sunt buni doar pentru a oferi propriile buzunare pentru hoții de la guvernare.

1. Situația bugetară este una precară. Banii pentru îndemnizațiile unice de Paște pentru pensionari nu au venit în urma suplinirii bugetului de stat, ci după reducerea altor cheltuieli bugetare. 3/4 din suma necesară pentru alocațiile pascale au fost identificate prin micșorarea alocațiilor ce țin de implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. Minus 220 de milioane de lei. Nu este clar dacă este vorba de renunțarea la majorări de salarii pentru bugetari sau de altceva, întrucât la proiectul modificărilor legii bugetului de stat pentru anul 2019 nu se anexează nicio notă informativă.

2. După doi ani de critică din partea opoziției, Guvernul a modificat sistemul de indexare a pensiilor, însă nu prin revenirea la formula veche cu folosirea a doi indicii de bază - creșterea salariului mediu și creșterea prețurilor de consum, care era mult mai benefică pentru pensionarii noștrii. A rămas același unic criteriu de indexare - inflația, doar că e calculată pentru ultimii trei ani. În principiu, lucrurile nu se schimbă esențial pentru oamenii în etate. Un piculeț mai bine pentru anul curent, dar cu micșorarea procentului de indexare pentru anul viitor. Însă Plahotniuc niciodată nu s-a gândit la popor măcar în perspectivă anuală.

Totodată, nu voi obosi în a spune că inflația pentru pensionari ar trebui să fie calculată separat, deoarece pe cei săraci nu-i interesează și nu-i afectează dinamica prețurilor la automobile și bijuterii. Pentru 90% din pensionari actualmente sunt relevante doar cifrele prețurilor la alimentele și serviciile comunale, care anul trecut au crescut mult peste rata oficială a inflației de 2%.

Apropo, Guvernul doar a modificat legislația privind indexare a pensiilor, însă nu să știe dacă reușește să facă indexarea propriu-zisă. Dacă Curtea Constituțională în cinci zile, așa cum prevede Codul electoral, va valida mandatele deputaților, Executivul demisionează și nu dispune de dreptul de a indexa pensiile. Apare întrebare firească de ce aceste modificări nu au fost operate anul trecut sau măcar în ianuarie - februarie?

3. Ministerul Finanțelor, la data de 6 martie, a împrumutat de la băncile comerciale aproximativ 0,5 mlrd de lei mai mult față de perioada similară a anului 2018. Mai mult ca atât, la ultimele licitații de plasare a obligațiunilor de stat și bonurilor de trezorerie, în premieră, cererea băncilor a fost semnificativ mai mică decât oferta Ministerului Finanțelor.

4. Nu știu de ce Guvernul nu și-a asumat răspunderea pentru alocațiile de 200 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani. Oare a uitat „geniul” Codrilor despre promisiunea sa înainte de alegeri, afișată pe fiecare banner electoral?

Tot mai evident este că această cale „a patra” este calea iresponsabilă a unui regim mafiot cu autoizolare de lume civilizată, care o duce țara noastră înr-un colaps economic. Însă, autorul acestei teorii de tip juche din Corea de Nord este obsedat doar de păstrarea puterii, averii și libertății.

Noutăţile partenerilor

comentarii: