image
Sursa foto: poză simbol

Cheltuielile Ministerului de Justiţie, majorate neregulamentar cu șase milioane de lei // Raport

În 2017, pe când Vladimir Cebotari era ministru al Justiției, cheltuielile instituţiei au fost majorate neregulamentar cu șase milioane de lei. Informația se regăsește într-un raport de audit al Curții de Conturi, prezentat ieri în cadrul unei ședințe. Au fost constatate și alte abateri admise anul trecut la Ministerul Justiției. În replică, Vladimir Cebotari ne-a declarat că nu a văzut raportul, dar colegii i-ar fi spus că este vorba despre niște erori care pot fi corectate.

Într-un comunicat al Curții de Conturi se spune că, în urma unui audit, s-a constatat că rapoartele financiare ale Ministerului Justiţiei şi ale entităţilor din subordine nu sunt veridice, fiind însoțite de denaturări semnificative. Mai exact, anul trecut, instituția a majorat neregulamentar cheltuielile cu șase milioane de lei după ce o rețea de computere nu a fost pusă în funcțiune. Totodată, Ministerul Justiției nu a evaluat și nu a înregistrat în evidența contabilă 17 imobile și a admis neconformități în procesul achizițiilor publice. Pe lângă aceasta, instituția nu a lansat și nu a utilizat șase sisteme informaționale în valoare totală de 13 milioane de lei.

Specialiştii în audit au mai constatat că ministerul a monitorizat insuficient procesul de construcție și reconstrucție a penitenciarelor, fapt ce a determinat tergiversarea executării în termen a cerințelor privind îmbunătățirea condițiilor de detenție. De asemenea, Inspectoratul Național de Probațiune a atribuit incorect cheltuielile pentru modernizarea programelor informatice și cele de montare a climatizoarelor.

Curtea de Conturi mai notează că neregulile constatate au avut impact asupra situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Justiției, care au fost afectate cu suma totală de 16,2 milioane de lei.

Contactat de Jurnal TV, fostul ministru al Justiției Vladimir Cebotari a declarat că: „Nu am văzut raportul propriu zis, dar din câte cunosc, din discuțiile cu colegii mei, este vorba despre niște soluții electronice, care au fost achiziționate încă în perioada anului 2013 și așa și nu s-a reușit până la capăt a fi puse în aplicare nici în anul 2017. Doi, cunosc că anumite instituții subordonate Ministerului Justiției, nu Ministerul Justiției propriu-zis nu au reușit să ducă evidența unor bunuri imobile, care au fost incluse în acea perioadă. Sunt, din câte eu înțeleg, niște erori care se repară”.

Precizăm că postul nostru de televiziune a realizat o investigație în care se arăta că Ministerul Justiției a cumpărat anul trecut o mașină nouă, marca Hyundai Genesis, pentru care din bugetul de stat s-a alocat aproximativ un milion de lei. Întrebat atunci dacă folosește automobilul, Vladimir Cebotari ne-a spus că e pentru delegații, dar o folosește și el. Cebotari a ocupat fotoliul de ministru din 2015 până în 2017. El a fost propus pentru această funcție de Partidul Democrat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: