image
Sursa foto: 123rf.com

Savanţii au descoperit forma unică şi bizară a nucleului unui element greu

Nobeliul (No), elementul cu numărul 102 în Tabelul Periodic, are un nucleu care este deformat într-o minge de rugby, conform unui nou studiu publicat în Physical Review Letters. De asemenea, acesta este cel mai greu element care a avut nucleul măsurat.

Cu ajutorul măsurătorilor cu laser ale atomilor de nobeliu, echipa a observat forma alungită a nucleului la trei izotopi: nobeliu-252, -253 şi -254. Aceste forme diferite de element conţin 102 protoni (numărul atomic), dar cu numere diferite de neutroni. Forma este neobişnuită pentru un nucleu, dar cercetătorii au determinat de asemenea că nobeliu-252 şi -254 conţin mai puţini protoni în centrul nucleului decât în regiunile marginale, o configuraţie bizară cunoscută ca „nucleu balon”, scrie Science News, citat de Descoperă.

Aceste măsurători sunt în concordanţă cu predicţiile teoretice anterioare. „Confirmă ceea ce credeam”, a precizat Witold Nazarewicz, fizician la Michigan State University din East Lansing şi coautor al studiului.

Elementele mai grele decât uraniul, care are numărul atomic 92, nu sunt găsite în cantităţi semnificative în natură şi trebuie create artificial. Astăzi, cel mai greu element este oganessonul, cu numărul atomic 118. Dar savanţii speră să descopere mai multe elemente în căutarea unei posibile „insule a stabilităţii”, un domeniu teoretic în care acestea sunt mai stabile decât alte elemente grele.

Deşi multe dintre elemente se descompun în câteva fracţiuni de secundă, unele calcule teoretice sugerează că elementele din acest tărâm ipotetic pot rezista mai mult, fiind mai uşor de studiat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: