image
Sursa foto: tabula.ge

Petras Auštrevičius: Încă suntem îngrijorați de schimbarea sistemului electoral din RM și de starea generală din societate

„Încă suntem îngrijorați de chestiunea nerezolvată a legii electorale. Nu înțelegem de ce Republica Moldova a făcut atâtea schimbări în această lege. Starea generală din societate este îngrijorătoare, căci am primit multe semnale care ne spun că aceste schimbări nu au fost dorite de oameni”. Declarațiile au fost făcute de către europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Poate s-ar fi dorit ceva schimbări, dar nu atât de profunde. În domeniul politic există o serie de incertitudini care ar putea conduce către rezultate interesante la alegeri”, a adăugat deputatul european.

În context, Petras Auštrevičius a mai menționat că Parlamentul European are încredere în opinia Comisiei Veneția, adăugând că opinia Comisiei Veneția nu este favorabilă modului cum au fost aplicate recomandările sale în Moldova.

„Pragul electoral foarte ridicat impus de noua lege, va conduce la concentrarea puterii politice, va împiedica o competiție politică reală. De asemenea, finanțarea campaniilor. Nimeni nu poate să îmi spună că într-o țară unde venitul mediu este de 3000 de euro pe an, există cetățeni care pot dona partidelor politice sume de bani de 25 de ori mai mari decât acest venit anual. De unde provin acești bani? Transparența este extrem de importantă când vine vorba de finanțarea partidelor politice. Ca atare, dacă nesocotim aceste lucruri atunci toate acestea vor avea consecințe în rezultatele finale ale alegerilor. S-au aplicat schimbări majore, căci s-a trecut de la sistemul proporțional la cel mixt. Dacă vă uitați la schimbările operate la nivelul municipalităților în ultimii doi-trei ani, veți fi uimiți câți oameni au migrat de la un partid la altul. Veți vedea o concentrare de putere crescută în câteva grupuri politice. Politicieni cu experiență ca mine se întreabă dacă nu cumva puterea administrativă nu se află în spatele acestor schimbări legislative”, a adăugat europarlamentarul

„Nu există un drum mai bun decât cel european pentru Moldova. Oamenii sunt obosiți de atâta sărăcie. Ca atare, nu pot decât să sper că următoarea coaliție va fi pro-reforme, pro-europeană si angajată în implementarea Acordului de Asociere. Nu există soluții miraculoase în afara aplicării prevederilor Acordului de asociere și reformelor. Moldova ar trebui să se uite la România și Bulgaria. Au ales un drum și merg cu hotărâre pe acest drum. Dacă Moldova caută soluții miraculoase și originale, combinații cu soluții venite din est - nu vor fi rezultate”, a punctat oficialul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: