image
Sursa foto: Privesc.eu

STOP VOT! Prezența la secțiile de votare din Chișinău – 35,5%

Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00. Potrivit datelor CEC, prezența la vot este de 35,5 la sută.

În total, și-au exercitat dreptul la vot peste 225,5 mii de locuitori ai municipiului Chișinău.

Cei mai activi au fost cei din sectorul Râșcani. Aici se atestă o prezență la vot de circa 38 la sută. Urmează Centru – 37,5%, Botanica – cu 36,4 la sută, Buiucani – cu 35,7 la sută, Ciocana – 35%, suburbii – 31%.

Femeile au fost mai active. 55,8 la sută dintre alegători au fost femei, iar 44,2 la sută – bărbați.

UPDATE 18:20 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 30%.

Până acum, și-au exercitat dreptul la vot circa 191 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență în continuare se atestă în sectorul Râșcani – circa 32,3%, urmată de Centru - 31,75%.

La polul opus, cei mai pasivi rămân oamenii din suburbii, acolo unde rata de participare este de 26%.

UPDATE 17:21 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 27,5%.

Până acum, și-au exercitat dreptul la vot circa 175 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență în continuare se atestă în sectorul Râșcani – circa 29,4%, urmată de Centru - 29,1%. De cealaltă parte, cea mai mică rată de participare continuă să fie înregistrată în suburbii – 23,6%.

UPDATE 16:21 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 25%. Astfel, scrutinul din capitală poate fi considerat valabil, în condițiile în care o pătrime din alegători s-au prezentatla urne. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot circa 146 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani – circa 27%, urmată de Centru - 26,6%. De cealaltă parte, cea mai mică rată de participare continuă să fie înregistrată în suburbii – 21,46%.

UPDATE 15:27 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 23%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot circa 146 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani – peste 24,71%, iar cea mai mică în suburbii – 19,54%.

UPDATE 14:14// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 20%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 127 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani – peste 21,65%, iar cea mai mică în suburbii – 16,9%.

UPDATE 13:40// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 18,5%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 117 mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani – peste 20%, iar cea mai mică în suburbii – 15,5%.

UPDATE 12:48// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 15%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 99 de mii de locuitori ai capitalei.

Cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani – peste 17%, iar cea mai mică în suburbii – 13%.

UPDATE 11:38// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 11%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 70 de mii de locuitori ai capitalei.

UPDATE 11:09// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 9%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 58 mii de locuitori ai capitalei.

În continuare, cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Râșcani - 10,2% și Botanica - 10,1%, iar cea mai mică în suburbii - 7,5%.

UPDATE 10:10 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 5,5%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 35 mii de locuitori ai capitalei.

În continuare, cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Botanica - 6%, iar cea mai mică în suburbii - 4,6%.

UPDATE 9:00// Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră a trecut de 3%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 19 mii de locuitori ai capitalei.

În continuare, cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Botanica - 3,4%, iar cea mai mică în suburbii - 2,6%.

UPDATE 8:45 // Prezența la secțiile de votare din Chișinău până la această oră trece de 2%. Până acum, și-au exercitat dreptul la vot peste 13 400 de locuitori ai capitalei.

În continuare, cea mai înaltă prezență se atestă în sectorul Botanica - 2,36%, iar cea mai mică în suburbii - 1,9%.

Datele CEC mai arată că bărbații sunt mai activi decât femeile, raportul fiind de 52% la 48%.

UPDATE 7:45 // Astăzi locuitorii capitalei vor alege cine le va administra orașul timp de un an. Peste 600 de mii de locuitori ai municipiului Chișinău sunt așteptați la cele 306 secții de votare care s-au deschis începând cu ora 7.00 și până la 21.00.

Prezența la secțiile de votare până la această oră trece de 1%.

Cel mai matinali alegători sunt în sectorul Botanica, unde se atestă o prezență la vot de 1,1%. Urmează Centru - cu 1%.

Cea mai mică prezența la vot este înregistrată la Ciocana și Buiucani.

****

Primarul general ales în urma alegerilor noi îşi va exercita atribuţiile până la alegerile locale generale din iunie 2019. Vacanţa funcţiei a intervenit după ce primarul Dorin Chirtoacă şi-a anunţat demisia la 16 februarie 2018.

Locuitorii capitalei au de ales dintre 11 candidați înscriși în cursă: Vasile Costiuc (Democrația Acasă), Andrei Năstase (Platforma DA, susținut de PAS și PLDM), Alexandr Roșco (Casa Noastră-Moldova), Valeriu Munteanu (PL), Ion Ceban (PSRM), Victor Strătilă (Verde Ecologist), Alexandra Can (PNL), Maxim Braila (PPRM), Silvia Radu (candidat independent susținut de PD), Alexandru Mîțu (PRSM) și Constantin Codreanu (PUN).

Dacă niciunul dintre candidați nu va întruni mai mult de jumătate dintre voturile alegătorilor, peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin, în care cetățenii vor alege între cei doi concurenţi electorali care vor acumula cele mai multe voturi în primul tur.

Concomitent cu alegerile din Chişinău, alegeri noi ale primarului au loc în municipiul Bălţi, dar şi în alte cinci localităţi din ţară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: