image
Sursa foto: unimedia.info

The Economist: Plahotniuc, un oligarh atât de nepopular încât a reușit să unească UE, SUA și Rusia împotriva sa

„Rusia și Statele Unite își doresc ca oligarhul să plece” - titrează prestigioasa publicaţie britanică The Economist, cu referire la situația politică din Republica Moldova, adăugând de la început că „Vlad Plahotniuc are puțini susținători”.

După alegerile din februarie, viața politică din Moldova a fost blocată, „acum se schimbă cu o viteză uimitoare”, se spune în articol.

„Liderii corupți din Moldova demult folosesc în interesul lor amplasarea geografică a țării, între Ucraina și România. Ei au cerut recompense de la Moscova, Bruxelles și Washington, avertizând că, dacă nu le obțin, le vor căuta în altă parte. Dar Vlad Plahotniuc, un oligarh care a dominat politica moldovenească în ultimii ani, este atât de nepopular încât a reușit să-i unească pe toți trei împotriva lui”, scrie The Economist.

Dar Plahotniuc nu renunță ușor la putere, continuă articolul. „Curtea Constituțională, controlată încă de PD, a dizolvat parlamentul și l-a înlocuit pe șeful statului cu un aliat al lui Plahotniuc. Un post de televiziune din anturajul său a publicat o înregistrare cu președintele, care se referea la finanțarea ilegală a partidului de către ruși. El susține că cuvintele au fost scoase din context, dar vechiul guvern refuză să plece”, se arată în articol.

În opinia autorilor, „în lipsa sprijinului internațional, Plahotniuc își pierde puterea”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: