În capitala Caracas şi în alte oraşe mari, foarte multe magazine au stat închise, deoarece patronii nu ştiu la ce să se aştepte. În schimb, în pieţe şi benzinării, s-au format cozi uriaşe. Oamenii se tem că nu vor mai putea cumpăra nimic, după ce denominarea intră în vigoare.

„E o şmecherie, o mască pe care guvernul o pune pe economia naţională. E o păcăleală foarte mare. Să tai cinci zerouri nu va îmbunătăţi economia în niciun fel. Va ajuta jafurile.”

„Va fi haos, cum a fost până acum şi cum avem de mult timp. Cu siguranţă, haos. Nu ştiu cum va fi transportul pentru oamenii care au nevoie de transport în comun, cum o să fie făcute cumpărăturile, transferurile bancare. Cred că va fi un haos total.”

Deoarece nu mai văd un viitor acasă, cât timp există actualul regim socialist, care se transformă pe zi ce trece într-o dictatură, sute de mii de venezueleni au emigrat în ţări precum Columbia, Peru şi Ecuador.

Aceste state vor cere în curând venezuelenilor paşapoarte, nu doar buletine, ca până acum, aşa că ritmul plecărilor s-a accelerat în ultimele zile, precizează Digi24. Paşapoartele, ca multe alte lucruri, sunt aproape imposibil de obţinut în Venezuela.

„Nu se pot face programări. Este un proces lung, autorităţile venezuelene vor să plătim în dolari, care înseamnă milioane şi milioane de bolivari.”

„Cerem doar ajutor, colaborare, deoarece ţara noastră a eşuat, nici nu ştiu de ce nu s-a prăbuşit încă.”

În prezent, situaţia din Venezuela e atât de dificilă încât oamenii au nevoie de zeci de mii de bancnote, ca să cumpere o pâine. Cine nu îşi permite un card bancar trebuie să care peste tot teancuri uriaşe de bani.