image
Sursa foto: privesc.eu

PD boicotează Comisia de anchetă privind tentativa de puci; „L-am fi întrebat pe Filip despre decretul rușinos din 9 iunie”

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Mihail Popșoi, susține că membrii comisiei au acumulat deja suficientă informație privind evenimentele din perioada 7 - 14 iunie curent.

Un raport complet urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului până la sfârșitul anului. Între timp, PD a anunțat că niciun exponent al formațiunii nu va participa la „vânătoarea de vrăjitori, pusă la cale de către majoritatea hibridă PSRM-ACUM”.

„Am vrut să aflăm de la deputații PD Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu și Igor Vremea dacă au depus acele sesizări la Curtea Constituțională din capul lor sau au fost sugerate de către conducerea PD. Am avut mai multe întrebări față de participarea lor la acele ședințe nocturne al CC, dar ei au decis să sfideze voința cetățenilor de a afla adevărul”, a declarat Mihail Popșoi după audierile de astăzi.

Totodată, comisia de anchetă are întrebări și față de fostul premier Pavel Filip care a semnat pe 9 iunie așa-numitul decret de dizolvare a Parlamentului și convocare a alegerilor parlamentare anticipate.

„Aș fi vrut să-l întreb de unde atâta grabă și de unde a avut cetitudinea că ceea ce face e bine pentru țară. Și-a creat o circumstanță drept în mediul constituițional nemaivăzută. Și-a arogat dreptul de președinte și a disolvat Parlamentul legal ales, apoi a stabilit alegeri noi. Am vrut să aflăm cine l-a impus sau poate a fost intima lui convingere. Credem că ar fi trebuit să-și ia câteva zile, înainte de a semna această hârtie prin care a dizvolvat Parlamentul ales democratic”, a adăugat Popșoi.

Mai mult, președintele comisiei de anchetă îl acuză pe fostul premier că l-a mințit președintele Comitetului Helsinki care i-a expediat o scrisoare în care punea la îndoială legalitatea decretului semnat de Filip.

„În acele zile a răspuns unei scrisori către președintele Comitetului Helsinki care punea la îndoială acest decret. În scrisoarea de răspuns sunt doar minciuni prin care îi dă asigurări precum că data de 7 iunie ar fi reprezentat un consens național. Or, data de 7 iunie era un as din mânecă scos de Plahotniuc pentru a da peste cap coaliția care a dat jos PD”, a menționat Mihail Popșoi.

Astăzi la audieri s-au prezentat fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemârtan, și președintele Asociației Procurorilor R. Moldova, Alexandru Cladco.

Membrii comisiei de anchetă urmează să-i audieze și pe vicepreședintele PD Alexandru Cauia, care era printre principalii organizatori ai protestului din 7 iunie ce a blocat accesul în Parlament, precum și pe fostul secretar general al Guvernului, Lilia Palii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: