image
Sursa foto: Jurnal.md

Balkan Insight: PD anulează acreditarea Jurnal TV, principalul post de opoziție; E o nouă lovitură pentru libertatea presei

O nouă lovitură pentru libertatea presei din Republica Moldova - partidul de guvernământ anulează acreditarea principalei televiziuni de opoziție, comentează publicația Balkan Insight decizia PD de a bloca accesul Jurnal TV la sediul formațiunii.

Partidul Democrat din Moldova a anulat acreditarea principalei televiziuni de opoziție fără a oferi un motiv real. Acum câteva săptămâni, au fost interziși la sediul PD și reporterii de la altă televiziune, TV8, sub pretextul că este un spațiu privat în care nimeni nu poate intra fără permisiune.

Președintele Parlamentului și vicepreședintele PD, Andrian Candu, a declarat că interdicțiile au fost emise din cauza raportării parțiale și părtinitoare a acestor instituții de presă în legătură cu activitățile PD.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că interdicțiile contrazic valorile europene pe care această formațiune pretinde că le promovează.

„Este o violare brutală a drepturilor și libertății presei. În opinia mea, acest lucru trimite un mesaj către mass-media că lucrurile nu se vor opri aici. Cred că lista interdicțiilor va continua", a spus Petru Macovei pentru jurnaliștii de la Balkan Investigative Reporting Network.

Macovei a adăugat că mass-media considerate incomode de către partidul de guvernământ suferă deja de consecințe economice, deoarece piața de publicitate media din țară este monopolizată de mass-media afiliate PD.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigații Jurnalistice din Chișinău, a propus boicotarea generală a briefingurilor de presă ale PD.

„Dacă acesta este un spațiu privat, de ce acolo se vorbește despre treburile publice?”, a întrebat Cozonac pe Facebook. Ea a adăugat că dacă sediul PD ar fi un loc privat, partidul ar trebui să înceteze să emită orice inițiativă publică din partea acestuia.

Potrivit Balkan Insight, ultimul raport al Freedom House califică presa din Republica Moldova drept parțial liberă.

Totodată, în cel mai recent clasament Indicele Mondial al Libertății Presei, întocmit de Reporteri Fără Frontiere, Republica Moldova scade cu o treaptă pe locul 81.

„Mass-media din Moldova este diversificată, dar extrem de polarizată, ca și țara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor săi", se arată în raport, conchide Balkan Insight.

Noutăţile partenerilor

comentarii: