image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM atenționează că nu a acordat nicio autorizație pentru tranzacționarea monedelor virtuale

Banca Națională a Moldovei anunță că nu a acordat nicio autorizație pentru tranzacționarea așa-ziselor „monede virtuale” și subliniază că scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții în acest sens.

Într-un comunicat de presă, BNM „atenționează publicul că, urmare unor informații recente difuzate în presă, se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor „monede virtuale” ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia”.

Instituția reiterează opiniile expuse anterior referitoare la așa-numitele „monede virtuale” și informează că „acestea nu sunt monede în sensul comun al termenului, ci reprezintă active virtuale fără acoperire reală și garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorității monetare și de rambursare a acesteia”.

„Astfel, așa-numitele monedele virtuale prezintă potențiale riscuri pentru investitori legate de volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, lipsa reglementării și a supravegherii tranzacțiilor, precum și riscul implicărilor în operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului. Prin urmare, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora”, se spune în comunicatul BNM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: