image
Sursa foto: captură video

Autoritățile franceze oferă 2.000 de euro celui care deslușește o inscripție de pe o piatră veche de secole

Înscripția de pe o piatră de câteva secole le dă bătăi de cap autorităților franceze din comuna Plougastel-Daoulas, din regiunea franceză Bretania. Pentru a desluși mesajul, cercetătorii au lansat un apel către istorici, ligvinști și toți celor pasionați de astfel de mistere, oferind ca recompensă suma de 2.000 de euro, relatează CNN.

Inscripția cuprinde atât litere, cât și simboluri, iar limba nu a fost identificată.

„Sunt oameni care cred că este limba bască, alții cred că este vorba despre vechea limbă bretonă”, a declarat primarul comunel franceze, Dominique Cap, pentru AFP. Localnicii încearcă să descifreze mesajul de patru ani, de când a fost găsită piatra, dar „nu am reușit încă”, a mai spus primarul francez.

„ROC AR B… DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL… R I OBBIIE: BRISBVILAR… FROIK…AL.”, scrie pe piatră.

„Sunt multe cuvinte, care conțin litere din alfabetul notru, însă nu le putem cici sau interpreta”, a spus un consilier municipal, care supraveghează patrimoniu local.

Totodată, pe piatră au fost gravate două date – anii 1786 și 1787 – care corespund cu perioada construcției forturilor, inclusiv cu a ridicării fortăreței Corbeau, construită special pentru a proteja orașul portuar din apropiere de Brest, un oraș din vestul Franței.

După ce autoritățile au lansat acest apel, publicul este așteptat să își prezinte propunerile, iar un juriu va stabili care este interpretarea cea mai probabilă a inscripției, acordând premiul de 2.000 de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: