image
Sursa foto: Mediafax

România: S-a rupt coaliția PSD-ALDE; Tăriceanu renunță la candidatura la prezidențiale și la șefia Senatului // UPDATE

UPDATE 19:16 // Coaliția de guvernare din România s-a rupt. Conducerea ALDE a decis, luni, ca formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu să iasă de la guvernare. Miniștrii partidului trebuie să își depună demisiile, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să numească în locul celor 4 miniștri ALDE, intermiari. Decizia vine după ce liderii ALDE și Viorica Dăncilă nu s-au înțeles în privința restructurării guvernului și a unui nou program de guvernare, scrie Digi24.

Au existat în cadrul ședinței ALDE doar 2 abțineri pentru ruperea protocolului cu PSD, 2 abțineri pentru retragerea de la guvernare. 2 voturi împotrivă și 9 abțineri la susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile prezidențiale și 2 voturi împotrivă și 9 abțineri pentru alianța cu partidul lui Victor Ponta.

În cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria, liderii ALDE și-au exprimat în fața Vioricăi Dăncilă nemulțumirea legată de faptul că aceasta nu a venit cu niciun proiect de îmbunătățire a progarmului de guvernare și de restructurare a ministerelor.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, întrebat cum vor proceda parlamentarii ALDE la moţiunea de cenzură, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului.

„Ce face un partid de Opoziţie. Noi nu votăm pro Guvern, partidul de Opoziţie votează moţiunea împotriva Guvernului, dacă aveaţi îndoieli”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul unei şedinţe a conducerii ALDE, luni, la Parlament.

____

Coaliția de guvernare din România se destramă. Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale. Tăriceanu va demisiona din funcţia de preşedinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie, au declarat surse politice pentru Mediafax. De asemenea, miniştrii ALDE demisionează marţi din Guvernul Dăncilă.

Surse din ALDE susțin că miniștrii partidului vor demisiona marți din Executiv. Decizia oficială urmează să fie luată în ședința de la ora 16:00. De asemenea, ALDE ar putea vota o eventuală moțiune de cenzură a opoziției. Călin Popescu Tăriceanu va renunța și la șefia Senatului, poziție din care va demisiona la începutul sesiunii parlamentare.

Conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.

ALDE are patru miniștri în Guvern, este vorba de Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Ramona Mănescu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Premierul român Viorica Dăncilă a declarat că PSD va merge înaintea cu guvernarea ţării, alături de partid venind toţi cei din ALDE şi Pro România care au curaj să îşi asume acest lucru. Ea a adăugat că dincolo de jocul politic, importantă e stabilitatea guvernării.

„PSD va merge înainte cu guvernarea ţării şi alături de noi vor veni toţi cei din ALDE şi Pro România care au curajul de a-şi asuma acest proces, care înţeleg că fuga de responsabilitate şi laşitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele şi calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetăţenii care ne-au dat votul şi încrederea în 2016”, a scris Viorca Dăncilă, luni, pe Facebook.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: