image
Sursa foto: mediafax.ro

Schiţe realizate de Leonardo da Vinci, descoperite cu tehnologia folosită pentru prinderea lui Osama bin Laden

O serie de schiţe aparţinând lui Leonardo da Vinci a fost descoperită sub culorile uneia dintre cele mai cunoscute picturi semnate de artist, ”Fecioara între stânci”, folosind tehnologia utilizată pentru prinderea lui bin Laden, arată The Guardian.

Tabloul ”Fecioara între stânci” va fi piesa centrală a unei expoziţii găzduite de National Gallery din Londra.

Specialiştii care au investigat lucrarea cu instrumente electronice performante au descoperit o ”compoziţie abandonată” sub cunoscuta imagine.

Cercetătorii au scos la lumină schiţa iniţială a tabloului, figurile îngerului şi a pruncului Iisus prezentând diferenţe semnificative faţă de forma finală a lucrării.

”Ambele personaje sunt plasate mai sus în schiţă, iar îngerul priveşte în jos spre pruncul Iisus şi îl ţine mult mai strâns în braţe”, se arată în comunicatul National Gallery.

Echipa compusă din şase experţi a folosit tehnologie de ultimă oră în luna ianuarie şi a putut să identifice urmele schiţelor pentru că liniile erau realizate cu o substanţă care conţine zinc. Tehnologia folosită pe bază de macro-fluorescenţă cu raze x şi infraroşii pentru imagistică hiperspectrală este aceeaşi aparatură folosită de puşcaşii marini americani pentru a cartografia vila în care a fost descoperit Osama bin Laden în Pakistan în 2011, scrie mediafax.ro.

”Este vorba despre o schiţă rapidă făcută de Leonardo. Este cea mai mare apropiere la care putem ajunge faţă de Leonardo în timpul vieţii sale. Ar putea să fie ceva nesemnificativ din punct de vedere artistic, dar este extrem de important, chiar impresionant, ca mărturie a omului însuşi”, a arătat Martin Clayton, directorul secţiei de desene şi tipărituri de la Fondul Colecţiei Regale.

Galeria britanică pregăteşte expoziţia ”Leonardo: Experience A Masterpiece” care va transforma spaţiul de la parterul muzeului într-o serie de patru camere care să ofere ”experienţe multisenzoriale” care vor include recreerea capelei în care a fost expusă iniţial lucrarea ”Fecioara între stânci”. Expoziţie va fi deschisă între 9 noiembrie şi 12 ianuarie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: