image
Sursa foto: Jurnal.md

Ministerul Economiei solicită în instanță anularea ordinului ANRE de scumpire a carburanților: E ilegal

Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, solicită instanței de judecată să examineze anularea ordinului ANRE de astăzi, prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

Instituția solicită suspendarea executării Ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

„În urma examinării Ordinului ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”, se spune într-un comunicat de presă.

Cei de la Ministerul Economiei spun că revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale „constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică”.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului.

Cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

Precizăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat din nou prețul plafon al carburanților pentru următoarele două săptămâni. Astfel, de mâine, operatorii petrolieri vor afişa un tarif mai mare cu 34 de bani pentru benzină și cu 32 de bani pentru motorină.

Un litru de benzină Premium-95 va putea fi vândut cu 19,49 lei, iar cel de motorină - cu 17,41 lei.

Pentru prima dată, ANRE a publicat pe site-ul său și un comunicat de presă în care oferă detalii despre formarea prețului limită, așa cum au cerut anterior automobiliștii care au protestat în centrul capitalei.

Acum două săptămâni, autoritatea a scumpit carburanții cu peste 60 de bani. Ulterior, după ce au fost anunțate proteste, ANRE și-a anulat propria decizie și a revenit la prețurile plafon mai vechi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: