image
Sursa foto: tribuna.md

Andrei Năstase: Capitala e doar începutul // Interviu

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, candidat la Primăria capitalei, s-a referit la decizia PAS de a susţine candidatura sa, la viziunea asupra campaniei electorale, la oferta cu care va veni la Primărie, dar şi la alte aspecte importante.

T: Domnule Năstase, cum apreciați decizia PAS de a susține candidatura Dvs.? V-ați așteptat la o astfel de decizie?

A.N.: Platforma DA întotdeauna a optat pentru un parteneriat de lungă durată cu PAS, pentru că în acest moment critic pentru soarta democrației din Republica Moldova avem nevoie de solidaritate, coeziune, eforturi conjugate, inclusiv electorale.

Astfel, considerăm că decizia PAS este una înțeleaptă, corectă și se înscrie într-o logică politică care se exprimă prin ideea că doar împreună, consolidând toate forțele cu adevărat democratice, putem să învingem și să readucem lucrurile la normalitate.

În acest moment nu avem un context electoral obișnuit. Acum trebuie să ne regăsim cu toții într-o forță electorală unică – mă refer la opoziția sănătoasă – și să depunem un efort consistent pentru a scoate țara și capitala din criza profundă în care au adus-o nu doar Plahotniuc și Dodon, dar și cei care au făcut cârdășie cu ei. În fața pericolului pe care îl prezintă guvernarea oligarhică, putem reuși doar uniți, consolidați, solidari în aspirațiile noastre.

T: Au existat negocieri cu PAS în vederea susținerii candidaturii Dvs. sau decizia a aprținut în totalitate partenerilor Dvs. politici?

A.N.: Au avut loc multiple discuții între cele două partide. Este un proces firesc. Însă pot să vă spun că nu am făcut niciun fel de aranjamente contrare interesului public.

Discuțiile noastre cu PAS s-au referit doar la mecanismele de identificare a potențialilor candidați în parlamentare și la disponibilitatea de a susține un candidat unic al opoziției. Desigur că decizia le-a aparținut în totalitate colegilor de la PAS și aceasta a fost ghidată de intenții bune, după cum vedem.

Ne-am propus ca scop crearea premiselor pentru a genera o clasa politică nouă, total diferită de cea veche, care este depășită, coruptă, incapabilă să administreze țara în beneficiul oamenilor. Principalele criterii după care vor fi promovați candidații pentru parlamentare, dar și echipa Primarului general vor fi meritocrația, profesionalismul și integritatea.

Vom promova în funcții tineri înzestrați cu studii serioase, care au dorința de a se dezvolta și a persevera conform capacităților proprii, mulți dintre care au părăsit țara pentru că guvernarea nu a avut nevoie de ei și nu le-a asigurat o creștere meritată în domeniile lor de activitate. Pe de altă parte, avem nevoie și de oameni cu experiență care nu sunt promovați în funcțiile pe care le merită cu prisosință.

T: Mizați și pe susținerea altor partide declarate antioligarhice sau considerați că PAS și Platforma DA, fiind împreună, nu mai au nevoie de altă susținere?

A.N.: Mizăm, în primul rând, pe cetățenii care își doresc o schimbare capitală în modul de administrare a țării și, inerent, a Chișinăului. Fie că aceștia sunt parte a societății civile, fie că sunt membri sau simpatizanți partinici. Chiar și în PD, cu siguranță, există oameni buni, care nu-și doresc altceva decât să trăiască în condiții normale.

Nu caut neapărat o susținere formală a președinților de partide, a liderilor. În același timp, sunt deschis pentru dialog cu exponenții mai multor forțe politice și civice pentru a putea face un front comun împotriva polinomului Plahotniuc, Dodon, Șor, Leancă, etc.

Alegerile din acest an, locale sau parlamentare, au o miză extraordinar de mare, căci fiecare zi de guvernare oligarhică de la primărie și din alte instituții ale statului, perpetuează starea degradată în care se află Republica Moldova. De asta trebuie să fie conștientă toată lumea și să abordeze subiectul cu toată responsabilitatea.

T: Există voci care afirmă că și candidatul PL, Valeriu Munteanu ar trebui să se retragă din cursă. Ce părere aveți? 

A.N.: Decizia îi aparține în totalitate. Fiecare partid își asumă propriul parcurs politic și n-aș vrea să dau recomandări liderilor de partid sau candidaților. Mă limitez în a spune doar atât: în această campanie, Partidul Liberal și Valeriu Munteanu nu vor putea evita bilanțul greu al celor 10 ani de administrație municipală și salvarea regimului Plahotniuc în ianuarie 2016. Însă doar alegătorii sunt cei care pot și vor tranșa acest aspect.

T: Cine va fi contracandidatul Dvs. de bază în lupta pentru Primăria Capitalei?

A.N.: Nu voi lupta împotriva cuiva anume, ci pentru ceva anume. Eu vin la Primărie cu un program consistent și cu o viziune modernă, nouă asupra modului în care trebuie să se dezvolte o structură urbană europeană. Nu în zadar primul lucru pe care l-am făcut în campania mea de informare a fost vizita celor mai bine administrate orașe din România, de unde am preluat bunele practici de gestionare a oraşului. Contracandidații mei vor fi acei care sunt perfect mulțumiți de cum merg lucrurile astăzi, acei care au pus umărul la situația deplorabilă în care se află astăzi țara mea.

Nici nu știu dacă cei care vor candida din partea PD sau PSRM sunt contracandidații mei, mai degrabă sunt oponenții unei bune guvernări în general. Pot să spun cu certitudine, însă, că fiecare vot care nu va fi oferit pentru candidatul unic al opoziției anti-oligarhice, riscă să-l avantajeze pe Plahotniuc personal. Anume așa stau lucrurile în circumstanțele create.

T: Care vor fi primele Dvs. acțiuni, dacă ajungeți Primar General al capitalei?

A.N.: Probabil nu e atât de important cu ce începem, ci care proiecte vor fi duse la bun sfârșit. Asta vrea să vadă și să simtă fiecare cetățean – lucruri duse la capăt în beneficiul său, făcute de oameni necompromiși.

Vom începe cu reforma instituțională a Primăriei. Împreună cu echipa mea de profesioniști vom introduce gradual mecanisme de management integrat al dezvoltării teritoriului municipiului cu utilizarea sistemului digital. Ar fi o inovație pentru capitală, care este pe larg aplicată în mai multe orașe europene, inclusiv în România. Toate aceste elemente moderne de management vor proteja locuitorii capitalei de la luarea unor decizii nejustificate și abuzive.

Vom face transparentă activitatea Primăriei și a Consiliului Municipal, inclusiv prin sisteme on-line care să monitorizeze toate deciziile luate. Vom deveni o instituție deschisă și cooperantă cu locuitorii care va organiza consultări publice în procesul de luare a unor decizii importante.

În urma unei analize funcționale, vom propune un Plan de reorganizare a administrației municipale care să edifice o structură compactă, eficientă și profesionistă cu o mai bună determinare și motivare a funcționarilor.

În ceea ce privește corupția, vom face două lucruri. Vom elimina prin metode legale funcționarii corupți din sistem la toate nivelurile și vom elimina practicile vicioase care au generat corupție și fraude. Aici mă refer la eliminarea corupției în procesul de achiziții, în procesul de eliberare a certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire și altor acte permisive, dar și în domenii de importanță vitală în administrația capitalei, cum ar fi finanțarea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medicale, transport, etc. O altă prioritate a politicii noastre este asigurarea unui management eficient în domeniul administrării patrimoniului municipal pentru a pune capăt înstrăinării ilegale a terenurilor, imobilelor, proprietății municipale, etc. și ratării premeditare a miliarde de lei la bugetul municipal.

Vom organiza un audit la toate întreprinderile municipale pentru ca ulterior să asigurăm un management performant al acestora în interesul beneficiarului de servicii, locuitorul capitalei.  Un obiectiv important va fi creșterea colectărilor la bugetul municipal în urma optimizării activității acestora.

O altă prioritate va fi elaborarea unui nou Plan Urbanistic General și a Planurilor Urbanistice Zonale. Ultima dată când a fost aprobat Planul Urbanistic General a fost în anul 2006, asta deși cadrul legal prevede obligația actualizării acestuia odată la patru ani. Lipsa acestui plan permite apariția construcțiilor ilegale, distrugerea patrimoniului istoric și înrăutățirea condițiilor de viață pentru locuitorii Chișinăului.  Din acest considerent vom accelera acest proces care este intenționat tărăgănat de către unii funcționari din Primărie în complicitate cu grupurile de interese din sfera construcțiilor. Odată soluționate aceste probleme urgente, vom  demara proiecte de dezvoltare economică durabile pentru Chișinău.

T: Unii spun că Primăria capitalei trebuie să fie doar o trambulină pentru alegerile parlamentare, iar alții zic că trebuie să aveți un mandat de minimum 5 ani. Care poziție e mai aproape de aspirațiile dvs.? 

A.N.: Sigur nu e vorba de trambulină. Perspectiva aceasta asupra alegerilor este vicioasă și nu ar aduce beneficii nici Chișinăului, nici țării. Dar cu siguranță nu venim la Primărie doar pentru un an. Vom guverna capitala cel puțin 5 ani și în așa fel vom reuși să realizăm o parte importantă a programului nostru pentru Chișinău. Despre scrutinul parlamentar vom discuta la timpul potrivit. Oricum, formațiunea politică pe care o conduc are un program pentru țară foarte serios, iar capitala e doar începutul.

T: Cu ce ofertă veți veni la Primăria capitalei? 

A.N.: Categoric, cu o ofertă elaborată pentru cetățeni și nu pentru acoperirea unor interese personale. Viziunea noastră asupra dezvoltării Chișinăului se bazează pe ideea modernizării orașului, astfel încât în scurt timp să putem spune despre capitala noastră că este comparabilă cu cele mai bine administrate orașe din Europa. Schimbarea de concepție a funcționării și dezvoltării orașului se va face resimțită în toate domeniile. Absolut în toate.

Obiectivul principal este să asigurăm un nivel decent al calității vieții în Capitală pentru toți locuitorii. În acest sens, în spiritul experienței altor orașe mari, ne propunem să dezvoltăm servicii publice de înaltă calitate, să dezvoltăm o infrastructură modernă, să asigurăm condiții de confort pentru toți locuitorii, inclusiv celor cu dizabilități, să le asigurăm securitate personală, inclusiv la trafic, să creăm premise pentru o economie competitivă care să ofere locuri de muncă pentru tuturor locuitorii Chișinăului și ai suburbiilor. Ne propunem să transformăm Chișinăul într-un centru pentru afaceri, pentru dezvoltare, într-un catalizator al economiei Republicii Moldova.

T: Și cum poate fi realizat acest lucru?

A.N.: În ceea ce privește dezvoltarea economică, vom susține antreprenorii locali printr-un parteneriat strategic cu mediul de afaceri. Vom crea toate condițiile necesare pentru atragerea investitorilor locali și străini. Vom iniția proiectul „Chișinăul-capitala inovațiilor” care presupune asigurarea de spații și de condiții adecvate pentru crearea parcurilor industriale, a centrelor pentru dezvoltarea afacerilor și multe altele, cum ar fi oferirea spațiilor gratuite pentru startup-uri inițiate de tineri antreprenori. Un exemplu elocvent în această direcție îl reprezintă inițiativele materializate deja de către colegul meu, Alexandru Machedon.

În ceea ce privește dezvoltarea marilor proiecte de infrastructură vom avea ca priorități modernizarea rețelelor de apă, canalizare, management al deșeurilor, construcția drumurilor, dezvoltarea fondului locativ, creșterea eficienței energetice a blocurilor, modernizarea întreprinderilor municipale, ceea ce ar genera reducerea costurilor și implicit a tarifelor pentru consumatori și multe alte acțiuni.

T: Ce veți întreprinde pentru  asigurarea condițiilor de confort al locuitorilor municipiului Chișinău?

A.N.: Intenționăm să modernizăm sistemul de transport public, vom asigura completarea (suplimentarea) parcului de troleibuze, inclusiv fără fir și a parcului de autobuze pentru a asigura un ritm mult mai rapid al circulației locuitorilor cu transportul public. Vom asigura construcția unor noi linii de transport, în special a troleibuzelor, având o strategie de creștere a atractivității transportului public, creând condiții pentru creșterea utilizării acestuia de către locuitori în detrimentul autovehiculelor private. Vom asigura funcționarea transportului public, dar și a celui privat în baza unui orar afișat și respectat, cu o frecvență optimă, inclusiv în baza unor tehnologii avansate și a unor consultări cu populația. Orice modificare a rutelor de transport va avea loc doar cu o consultare largă a locuitorilor.

Vom asigura crearea unui sistem modern de fluidizare a traficului și vom soluționa problema parcărilor prin: identificarea și amenajarea zonelor (locurilor) pentru parcare, reorganizarea spațiilor existente cu protejarea spațiilor verzi și a terenurilor de joacă pentru copii; reabilitarea trotuarelor degradate, lărgirea străzilor.

Printre alte acțiuni se numără: securizarea trecerilor de pietoni, crearea zonelor pietonale în oraș cu amenajarea acestora în baza practicelor europene, reabilitarea trotuarelor degradate, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, crearea zonelor de agrement, dezvoltarea și îngrijirea spațiilor verzi, amenajarea terenurilor de sport, etc.

T: Din punct de vedere social, care vă sunt prioritățile? 

A.N.: O categorie aparte de preocupări vizează susținerea prin toate mijloacele a instituțiilor de învățământ și preșcolar, cu creșterea numărului de locuri în grădinițe școli, sprijinirea și modernizarea instituțiilor medicale, a tuturor categoriilor social-vulnerabile, etc.

Toate propunerile noastre vor fi reflectate în programul nostru. Sunt atâtea de făcut și noi știm cum să le facem!  Ceea ce le-a lipsit până acum conducătorilor capitalei noastre nu au fost doar mijloacele financiare, ci viziunea complexă și determinarea fermă de a activa în interesul oamenilor, în interesul public și nu cel personal!

Noi, însă, ne propunem să transformăm Chișinăul într-o capitală modernă confortabilă în care să vrei să trăiești cu adevărat și să te simți parte a unei comunități care este mândră de orașul său.

T: Domnule Năstase, vă mulțumim și vă  dorim succese!

Noutăţile partenerilor

comentarii: