image
Sursa foto: privesc.eu

PAS îl acuză pe Plahotniuc că cedează țara Kremlinului: „Sistemul mixt cu un singur tur este un dar pentru Dodon”

Alegerile din municipiul Chişinău au demonstrat clar cât de periculos este sistemul electoral mixt, pe care guvernarea intenționează să-l aplice la alegerile parlamentare, atenționează Partidul Acţiune şi Solidaritate.

„Prin sistemul mixt cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului. Acest sistem este foarte periculos şi nu reprezintă votul cetăţenilor”, a declarat, astăzi, președinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

„Acum un an, PD împreună cu PSRM promovau cu insistenţă schimbarea sistemului electoral. Într-un final, au făcut acest lucru în pofida protestelor noastre, în pofida mesajelor critice venite din partea instituţiilor europene, de la Comisia de la Veneţia. Atunci, autorii sistemului mixt ne spuneau că noua lege ne permite ca noul Parlament să fie mai reprezentativ, mai aproape de oameni. Celor din Occident, partenerilor de dezvoltare, PD le spunea că e nevoie să facă această schimbare pentru a preveni venirea la putere a PSRM. La alegerile din municipiul Chişinău am putut obţine dovezi clare despre cât de periculos este sistemul electoral pe care guvernarea intenționează să-l aplice la alegerile parlamentare”, a declarat Maia Sandu.

Reprezentații PAS au făcut o simulare a voturilor pe circumscripțiile uninominale trasate pentru alegerile parlamentare din toamnă, în baza rezultatelor primului de scrutin din Chişinău.

Rezultatele demonstrează clar - PD a creat toate condițiile pentru ca socialiștii lui Dodon să câștige alegerile parlamentare din toamnă, au atenționat reprezentanții formațiunii.

„În condițiile votului în circumscripții într-un singur tur, PSRM ar câștiga în 9 din cele 11 circumscripții din capitală, chiar dacă au obținut doar 41% din voturi, adică peste 80% din mandate în Parlament. Cu organizarea celui de-al doilea tur, cu 47% din voturi, PSRM ar obține doar 5 din 11 mandate. PD a crea toate condițiile ca PSRM să câștige alegerile parlamentare”, a declarat vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco.

„Acest sistem este nereprezentativ. Nu reprezintă votul cetăţenilor. În localităţile în care votul proeuropean este majoritar, în cadrul sistemului mixt votul este cu totul altfel”, a adăugat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: