image
Sursa foto: captură Jurnal TV

VIDEO: Dezastru în rezervația Iagorlâc; Pe malul râului, zac pe uscat sute de pești morți

Pe malul râului Iagorlâc, care traversează rezervația științifică cu același nume, zac pe uscat sute de pești morți. Imaginile au apărut pe rețelele de socializare, iar un ecologist din raionul Dubăsari a spus că peștii s-ar fi otrăvit din cauza unor substanțe chimice ajunse în apă de pe teritoriul Ucrainei. Responsabilii de la Ministerul Mediului s-au autosesizat după ce au fost înștiințați despre această situație de reporterul Jurnal TV.

Potrivit președintelui organizației „Medicii pentru ecologie” din Dubăsari, Elena Stepanova, cauza acestui dezastru ar putea fi substanțele chimice care au ajuns în râu din Ucraina.

ELENA STEPANOVA, președintele organizației „Medicii pentru ecologie”: "Un astfel de dezastru ecologic a avut loc și acum un an, tot în această perioadă. Ploile de toamnă din Carpați au spălat pesticidele din depozite, iar apele râurilor le-au adus aici."

Alte cauze ale pieirii peștilor ar putea fi temperaturile ridicate ale aerului și apei, care au fost înregistrate în ultima lună de vară, dar și supraîncărcarea cu alge a corpurilor de apă. Am sunat la Ministerul Mediului pentru a afla care este cauza acestui fenomen.

Responsabilii de acolo ne-au spus că așa cum râul este în regiunea transnsitreană, accesul autorităților constituționale este limitat. Totuși, cei de la Ministerul Mediului spun că s-au autosesizat și vor investiga cauzele pieirii peștilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: