image
Sursa foto: EPA-EFE

Discuție dintre Zelenski și Putin pe tema tranzitului gazelor rusești prin Ucraina: Se pare că am deblocat această problemă

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat, după o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul Summit-ului de la Paris, că există șansa de a semna un nou acord de tranzit a gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

„Mi se pare că am deblocat această problemă. Și deja la nivelul consilierilor vor discuta acum posibilitatea aprovizionării cu gaz, formatul, volumul, prețul, detaliile acordului de tranzit pe gaz. Acest lucru este foarte important pentru toată lumea: și pentru Ucraina și pentru securitatea energetică a Europei”, a declarat Zelenski.

„În principiu, am eliminat problema datoriei de 3 miliarde de dolari pe care i-am câștigat prin decizia arbitrajului de la Stockholm. Poziția noastră este simplă - suntem gata să primim gaz. Acesta este un compromis pe care suntem gata să îl facem”, a menționat președntele Ucrainei.

El a precizat că a propus semnarea unui contract pentru zece ani, în timp ce partea rusă insistă pe un an.

„Este foarte dificil când o parte insistă pe un an, iar alta pe zece. Cred că vom găsi ceva la mijloc”, a adăugat Zelenski.

Actualul contractul de tranzit dintre Ucraina și Rusia Gazprom a fost încheiat în 2009 pentru o perioadă de 10 ani. Contractul expiră pe 31 decembrie, iar monopolistul rus intenționează să reducă la minimum tranzitul gazelor sale pe teritoriul Ucrainei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: