image
Sursa foto: Facebook/Sergiu Cebotari

Urgentarea cauzei lui Cebotari, respinsă a treia oară; Avocații spun că fostul angajat al Poștei Moldovei e în pericol

Încă o amânare în dosarul fostului angajat al Poștei Moldovei Sergiu Cebotari, a treia la număr. Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea avocaților de accelerare a procedurii de examinare a cauzei.

Apărătorii spun că urgentarea se impune din motiv că Cebotari s-ar afla în pericol. Avocații mai cer achitarea clientului lor sau cel puțin transmiterea cauzei spre rejudecare în prima instanță, care l-a condamnat pe Cebotari la opt ani de închisoare pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Asta după ce el a făcut o serie de dezvăluiri despre schemele de contrabandă cu anabolizante prin Poșta Moldovei.

Avocații lui Sergiu Cebotari au cerut urgentarea examinării acestui dosar, dar solicitarea lor a fost respinsă pentru că cei trei judecători ai completului ar fi în concediu.

„Faptul că din luna martie până în prezent Curtea de Apel nu a purces la o ședință lucrativă de judecată și faptul că viața lui Sergiu Cebotari în afara Republicii Moldova este pusă în pericol. Colegiul a decis respingerea cererii apărării, nu ne-a înmânat copia încheierii, deși am solicitat-o. Motivul principal ar fi că completul este în concediu. Este a treia cerere prin care noi insistăm ca procesul lui Cebotari să fie fixat mai devreme”, a precizat avocatul Anatolie Istrate, pentru Jurnal TV.

Următoarea ședință de judecată a fost stabilită pentru 20 august.

„Rămâne pentru data de 20 august, ne gândeam aseară să mai depunem o cerere, dar am ajuns la concluzia că nu se merită, dat fiind faptul că pe dosarul în cauză figurează 11 sau 12 presupuse părți vătămate și citarea lor pentru o zi mai apropiată și având în vedere că până depunem cererea, o săptămâna se examinează, apoi numirea completului, deci se va tergiversa și nu se va reuși citarea acestora”, a mai spus apărătorul.

Mai mult, avocații intenționează să înainteze demersuri cu privire la revocarea măsurii de reprimare. „Și dacă este posibil să examinăm cauza în două sau trei ședințe ca instanța să pronunțe o sentință definitivă ori să fie rejudecarea, fiindcă acolo sunt încălcări de procedură sau să se expună pe fond privind încetarea procesului penal”, a punctat Istrate.

Sergiu Cebotari a plecat din Republica Moldova înainte de pronunțarea sentinței de către instanța de fond. El se află în Belgia, unde a cerut azil politic.

Din completul care urmează să examineze cauza lui fac parte judecătorii Alexandru Gafton, Mihail Diaconu și Ghenadie Morozan. Alexandu Gafton este judecător la Curtea de Apel Chișinău din februarie 2017. El ridică un salariu anual de aproximativ 290 de mii de lei. În 2018, Gafton a câștigat 355 de mii de lei din înstrăinarea unui imobil. Judecătorul are în posesie două terenuri agricole care valorează aproximativ 29 de mii de lei, o casă de 74 de metri pătrați, un apartament de 78 de metri pătrați și un spațiu comercial, a cărui valoare constituie un milion 108 mii de lei. Mihail Diaconu și Ghenadie Morozan au fost supranumiți „judecătorii din iad” după ce au judecat în comisariate mai mulți tineri care au participat la protestele din aprilie 2009. Diaconu a fost promovat în timp record la Curtea Supremă de Justiție și în mai puțin de un an - la Curtea de Apel Chișinău. Ghenadie Morozan este rudă cu fostul șef al PD Vladimir Plahotniuc. Mai exact, fratele lui Ghenadie Morozan, Eduard, este căsătorit cu o soră de-al lui Plahotniuc. Numele lui Morozan a figurat în mai multe dosare de rezonanță. De exemplu, în 2012, el a emis o încheiere de anulare a ordonanței lui Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, prin care dispunea efectuarea unor investigații suplimentare în cazul omorului lui Alexei Veretco, dosar în care era implicat și fostul deputatul PD Constantin Ţuţu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: