image
Sursa foto: digisport.ro

Real - Liverpool, duel pentru istorie: 10 lucruri despre o finală de Champions League cum nu s-a mai întâlnit

Real Madrid și Liverpool sunt echipele care vor disputa finala Ligii Campionilor din acest an. Meciul reprezintă și un record al competiției: cele două echipe au, împreună, 17 trofee câștigate în UCL, lucru neîntâlnit la vreun ultim act al edițiilor precedente. Nu este, însă, singurul aspect care așterne premisele pentru o partidă spectaculoasă la Kiev, pe 26 mai.

Mai jos, vă prezentăm 10 motive lucruri inedite despre meciul dintre Real Madrid și Liverpool.

1. Cele două finaliste au câștigat împreună 17 Ligi ale Campionilor (dintr-un total de 24 de finale jucate). Madrilenii au 12 trofee cucerite și dețin recordul UCL, în timp ce britanicii sunt pe locul al treilea, cu 5 succese - la egalitate cu Barcelona și Bayern Munchen. Locul al doilea în această privință în istoria competiției îl ocupă AC Milan (7 trofee).

2. Real - Liverpool s-a jucat în finala Ligii Campionilor și în 1981, când competiția se numea Cupa Campionilor Europeni. Atunci, pe stadionul Parc des Princes, din Paris, englezii s-au impus cu 1-0 prin golul lui Alan Kennedy. Aceea a fost, de altfel, ultima finală de CCE/UCL pierdută de madrileni.

3. Este pentru a noua oară când se reeditează o finală de UCL/CCE. În 5 cazuri din precedentele 8, echipa care a câștigat prima dată a repetat performanța.

Celelalte finale de UCL/CCE care s-au repetat:

Real Madrid - Stade Reims

Benfica - Milan

Ajax - Milan*

Ajax - Juventus*

Liverpool - Milan*

Barcelona - United

Atletico - Real Madrid

Juventus - Real Madrid

(*) Finalele marcate nu au avut aceeași câștigătoare de două ori.

4. În 1981, când cele două cluburi s-au întâlnit pentru prima dată în finală, Liverpool era antrenată de Bob Paisley, singurul tehnician care a cucerit de 3 ori în carieră cel mai râvnit trofeu european și omul pe care Zinedine Zidane l-ar putea egala, în cazul în care va câștiga meciul de la Kiev. Francezul de la Real Madrid ar avea totuși o doză de unicitate, dacă ar realiza acest lucru: ar fi primul antrenor care cucerește de 3 ori la rând trofeul.

5. Tot la capitolul antrenori, Jurgen Klopp ajunge pentru a doua oară în 5 ani într-o finală de Liga Campionilor. Prima dată s-a calificat acolo cu Borussia Dortmund, în 2013, când a pierdut cu 1-2 în fața lui Bayern Munchen.

6. Finala de la Kiev pune față în față cele mai prolifice echipe într-un singur sezon din istoria competiției (luând în calcul și preliminariile). Liverpool, care a început stagiunea cu play-off-ul de accedere în grupe, tocmai a stabilit recordul, după returul cu AS Roma: are 46 de goluri marcate în 14 partide, adică 3,29 reușite pe meci. Media nu este finală, pentru că mai este de disputat un meci.

Britanicii au depășit-o tocmai pe Real Madrid, care în sezonul 2013-2014 au avut 41 de reușite în 13 meciuri, o medie de 3,15 goluri în fiecare partidă.

Nicio altă echipă nu a depășit media de 3 goluri pe meci într-un singur sezon (dacă Liverpool nu marchează în finală, în cel mai "negru" scenariu pentru ea, va rămâne cu 3,06 goluri pe meci în actuala stagiune, caz în care finalistele din acest an vor rămâne primele în acest top, dar ordinea lor se va inversa).

7. Trio-ul Salah - Firmino - Mane tocmai a devenit cel mai prolific trident ofensiv într-un singur sezon de Champions League. Cu 29 de goluri până acum, oamenii lui Klopp au depășit deja celebrul BBC al Realului din sezonul 2013-2014 (28 de goluri au marcat atunci Cristiano - Bale - Benzema). Podiumul e completat de MSN-ul Barcelonei (27 de goluri a marcat tridentul Messi - Suarez - Neymar în 2014-2015).

8. Liverpool și Real Madrid împart un alt record al competiției: au cele mai multe goluri marcate în deplasare într-un singur sezon de Champions League (20). Cu reușitele din returul de la Roma, "cormoranii" au egalat performanța madrilenilor din sezonul 2013-2014. Cum finala se dispută la Kiev, pe teren neutru, echipa lui Klopp poate stabili o nouă bornă istorică în UCL.

9. Philippe Coutinho este singurul fotbalist care poate realiza în acest sezon tripla campionat - Cupă - Champions League. Pe primele două le-a câștigat deja cu Barcelona, echipa la care s-a transferat la începutul acestui an. În prima parte a sezonului a jucat la Liverpool. Dacă englezii vor cuceri trofeul, va fi creditat și el printre câștigători, mai ales că a contribuit la parcursul european: are 5 goluri în 5 meciuri disputate în actuala stagiune de Liga Campionilor.

10. Cel mai probabil, la finala din acest an cele două oponente vor purta echipamentele tradiționale: Real Madrid alb complet, iar Liverpool roșu complet. "Cormoranii" au câștigat de 5 ori trofeul Ligii Campionilor, de fiecare dată după meciuri disputate împotriva unei echipe îmbrăcate în alb (Borussia Monchengladbach, Club Brugge, Real Madrid, AS Roma și AC Milan). Ultima dată, însă, la finala din 2007, de la Atena, nu a reușit să își păstreze obiceiul și a fost învinsă de AC Milan, scrie digisport.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: