image
Sursa foto: PCCOCS

Contrabandă cu cherestea de stejar în valoare de 700 de mii de lei: Doi bărbați din Edineț, trimiși în judecată (VIDEO)

Doi bărbați din Edineț au fost trimiși în judecată pentru contrabandă cu cherestea de stejar. Aceștia au încercat să exporte ilegal în Bulgaria și Polonia masă lemnoasă în valoare de aproximativ 700.000 de lei. Acum, cei doi riscă de la 4 la 10 ani de închisoare, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Faptele au avut loc din 2021 până-n vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700.000 de lei, exportul căreia este interzis prin lege.

În cadrul dosarului penal investigat este vizată și compania celor doi bărbați.

„În speranța că încălcarea legii nu le va fi supusă pedepsei, cei doi învinuiți cu vârste de puțin peste 40 de ani (fondatorul fiind cu studii superioare), au indicat în actele vamale fals că ar transporta „lame și frize pentru parchet”. Atunci, fondatorul și administratorul companiei a fost reținut, iar ulterior și cofondatorul a fost supus investigațiilor penale. Acum, pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania riscă să fie amendată cu o sumă între 400.000 de lei - 600.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate”, se spune într-un comunicat al PCCOCS.

După incidentul de la vama Giurgiulești, oamenii legii au întreprins 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12.000.000 de lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal.

Urmare a investigațiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a sesizat Guvernul, precum și alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase. Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare.

Investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor aspecte importante acestei încălcări, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: