image
Sursa foto: libertatea.ro

Povestea uimitoare a fetei de 17 ani care a salvat un sat întreg de la execuție: A primit o medalie 74 de ani mai târziu

Gabriella Ezra, 91 de ani, locuiește în prezent în Brighton, Marea Britanie. Ea a primit o prestigioasă medalie Steaua Italiei, după ce fiul ei, Mark, a scris Ambasadei Italiei pentru a face cunoscute faptele eroice ale mamei lui din ziua de 28 aprilie 1945.

Când avea 17 ani, Gabriella s-a ținut după un ofițer german și l-a rugat să fie milos cu localnicii din Capella di Scorze, un sat de lângă Veneția. Sătenii fuseseră înconjurați de soldați germani și închiși într-un grajd, potrivit mirror.co.uk.

Germanii căutau să se răzbunare după ce mai mulți oameni de-ai lor fuseseră răniți de partizanii italieni. Înainte să ajungă în satul în care trăia și Gabriella, soldații executaseră 31 de bărbați într-un sat vecin.

Gabriella, care vorbea imaculat germană pentru că familia ei locuise în Austria, a fost dusă de ofițerul german pe care îl abordase la comandatul lui.

Când s-a întâlnit cu comandatul german, tânăra a mințit și a spus că localnicii nu știau nimic despre ambuscadă. Deși a fost amenințată că va fi împușcată dacă se descoperă că nu a spus adevărul, Gabriella și-a riscat viața pentru a-și proteja nu doar familia, ci și pe toți sătenii.

Din fericire, sătenii îngropaseră bandajele italienilor partizani și soldații germani nu au găsit. Atunci când sătenii au fost eliberați din grajd, comandantul german le-a spus că sunt în viață datorită lui Gabriella. A doua zi soldații germani au fugit din satul care a fost eliberat de aliați. După cel ce-al Doilea Război Mondial, Gabriella s-a căsătorit cu un ofițer britanic, Peter Ezra, și s-a mutat în Marea Britanie pentru a-și întemeia familia acolo.

Fiul femeii, Mark, un producător de documentare, a scris recent o scrisoare către ambasada italiană pentru a relata povestea extraordinară a mamei sale.

Scrisoarea lui a fost citită de ambasador care premiat-o pe Gabriella cu Steaua Italiei, acordată forțelor Britanice și Commonwealth-ului care au servit în campania italiană în perioada 1943-1945.

Noutăţile partenerilor

comentarii: