image
Sursa foto: flyone.md

Incident grav pe Aeroportul Chișinău: Un avion cu pasageri, nevoit să decoleze printre camioane

Un incident grav ar fi avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău zilele trecute. Potrivit informațiilor oferite de fostul șef MoldATSA, Sorin Stati, o aeronavă a companiei Fly One, care efectua cursa Chișinău-Moscova, a decolat de pe o pistă cu camioane. Cazul s-ar fi produs pe 30 septembrie.

„Pe 30.09.2019 la orele 18:01, a avut loc un nou incident aeronautic deosebit de grav, în opinia mea. Aeronava Airbus 319/ER-00002 a companiei aeriene Fly One, cu numărul rutei 5F 131, executa cursa KIV-VKO (Chișinău-Vnukovo/Moskova). La decolare dispecerul/controlorul de navigație aeriană a uitat să elibereze pista de decolare de transportul special/camioane care curățau suprafața respectivei piste, procedură care se execută permanent după un anumit număr de decolări și aterizări, cu scopul excluderii pericolului ca anumite obiecte ce ar putea fi pe pistă să fie atrase de șuvoiul de aer în motoarele aeronavelor sau să lovească în aeronave după impactul cu sasiul acestora”, afirmă Sorin Stati.

Totodată, fostul șef MoldATSA a venit cu mai multe acuzații la adresa conducerii MoldATSA. Potrivit lui Stati, „politica promovată de către acest „manager” (Veaceslav Frunze, director MoldASTA), împreună cu fostul „director financiar” Mariana Tabuică/sora deputatului lipsit de imunitate parlamentară Vladimir Cebotari, a dus la concedierea în masă a dispecerilor”.

„Anume acești funcționari au redus considerabil salariul dispecerilor din motiv că fondul de salarizare de 67% din întreg bugetul întreprinderii era prea mare pentru angajați și urma a fi redus, iar economiile obținute au fost „raționalizate” prin achiziții concertate și trucate de automobile noi inutile, asiguări fictive față de terți și procurarea unor utilaje la prețuri de 5 ori mai mari decât ofertele directe ale producătorilor, tranzacții realizate prin firmele lui Plahotniuc ca Bass System și altele, nemaivorbind de acele 6 telefoane Iphone pe care Mariana Tabuică a uitat să le întoarcă la întrprindere, 2 Ipad-uri, parfumuri cumpărate periodic cu sume de 30-50 mii lei, dar ți combustibil cu tonele și multe alte combinații. Înaintea sărbătorilor de Paști, Mariana Tabuică a cumpărat produse alimentare de la Metro, în suma de mai mult de 10 mii de lei cu cardul întreprinderii, iar aceste cheltuieli le-a atribuit deservirii unei delegații oficiale, plasând factura fiscală sub ordinul cu privire la deservirea delegației oficiale”, mai scrie Sorin Stati.

Fostul șef MoldATSA afirmă că neglijența conducerii întreprinderii poate avea consecințe grave. „De două ori deja în acest an s-a trecut ca prin urechea acului. Sper că vor fi întreprinse acțiuni imediate, concrete și corecte, iar Veaceslav Frunze va fi eliberat din funcție în baza documentării multiplelor episoade de neglijență în serviciu, dar și altor încălcări și ilegalități admise de către acesta. În videoul atasat este înregistrarea audio a convorbiri dintre controlor si pilot, cu privire la acest incident”, a punctat Stati.

Compania MoldASTA nu a venit cu nicio reacție deocamdată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: