image
Sursa foto: Jurnal.md

Împrumut de 70 de mil. de dolari SUA pentru RM, aprobat de Consiliul Director al Băncii Mondiale; Cum vor fi cheltuiți banii

Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut în sumă de 70 de milioane de dolari SUA pentru Republica Moldova.

Banii vor fi cheltuiți pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic din RM. Mai exact, proiectul va finanța construcția unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei, și capitala Chișinău, modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești, precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

Proiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România.

Sporirea eficienței energetice și securitatea aprovizionării cu energie sunt factori critici pentru ameliorarea competitivității economice a Moldovei – o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

În prezența unei eficiențe și capacități de generare în scădere, Moldova este nevoită să importe 80 procente din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe.

Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, finanțare în sumă ce depășește 1 miliard de dolari SUA a fost alocată pentru aproximativ 60 de proiecte în țară.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova include cinci proiecte în sumă de 17 milioane de dolari SUA (69% împrumuturi și 31% capital propriu). Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: