image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM a stabilit prioritățile de supraveghere în domeniul activității de creditare nebancară

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă să își consolideze capacitățile de supraveghere pentru a preveni și limita riscurile specifice activității de creditare nebancară.

Pentru anul 2024, BNM a stabilit prioritățile pe care se va axa procesul de supraveghere a sectorului creditării nebancare. Acestea se referă la conformarea cu cerințele prevăzute de cadrul normativ și evaluarea riscurilor aferente activității de creditare nebancară, procesul de raportare și analiza datelor la nivel individual și consolidat, dar și prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Astfel, Banca Națională va verifica respectarea cerințelor stabilite de cadrul normativ aplicabil și de reglementările interne ale entităților vizate. La fel, BNM va analiza indicatorii - cheie privind activitatea entităților din sectorul creditării nebancare, axându-se pe mai multe componente precum: modelul de afaceri, guvernanța și controlul intern, riscurile aferente (risc de credit, risc operațional, risc de piață) și adecvarea capitalului.

Totodată, banca centrală va desfășura pe parcursul anului sesiuni informative cu specialiști din domeniul creditării nebancare pentru a promova conștientizarea și educația continuă în entitățile supravegheate pe domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Citeşte mai mult despre

BNM

Noutăţile partenerilor

comentarii: