image
Sursa foto: Facebook/Matei Dobrovie

Deputat USR: Dragnea continuă să copieze modelul Plahotniuc; Acum este vorba despre sistemul electoral

Liderul PSD România, Liviu Dragnea, continuă să copieze modelul Plahotniuc, acum fiind vorba despre sistemul electoral, afirmă deputatul USR, Matei Dobrovie.

„Ieri, Liviu Dragnea a aruncat, aparent întâmplător, o idee care ar îngropa definitiv democrația în România așa cum a procedat anul trecut și Plahotniuc cu Republica Moldova. Liderul PSD vrea să propună varianta unui legislativ care să aibă un număr de 300 de parlamentari plus minorităţi, iar aceştia să fie aleşi prin vot uninominal direct sau mixt. Un astfel de sistem electoral ar perpetua PSD la putere pentru încă cel puțin 10 ani”

„Uninominalul funcționează în țări cu sisteme bipartizane precum SUA sau Marea Britanie. Cultura democratică de acolo permite un echilibru între cele două partide care alternează la putere, însă într-o țară ca România sau R. Moldova, unde statul de drept nu mai este respectat, sistemul uninominal/mixt s-ar traduce în dictatura de facto a unui singur partid care își urmărește interesele de grup. Funcția prezidențială a fost deja ciuntită în România, atât prin Parlament, cât și prin partizanii din CCR. Deci nu va mai conta: baronii locali vor conduce toată țara. Un sistem uninominal/mixt ne-ar duce înapoi nu cu 10 ani, ci cu cu 30, atunci când România era sub dictatura comunistă”, a mai spus Dobrovie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: