image
Sursa foto: facebook/ Andrei Năstase

Andrei Năstase, mesaj de Ziua Lucrătorului Medical: Orice dăruire trebuie să fie apreciată de instituțiile statului

Andrei Năstase, primarul ales al capitalei, a transmis un mesaj de Ziua Lucrătorului Medical.

Dragii noștri medici, oameni în halate albe,

Nu există și nu a existat vreodată o profesie mai deosebită, mai specială și mai necesară decât cea a domniilor voastre. Oamenii v-au încredințat tot ceea ce au mai scump – sănătatea - și a sta la straja sănătății, a ajuta cu demnitate și profesionalism pacienții ajunși la ananghie reprezintă, fără exagerare, sacrificiul suprem al civilizației noastre.

Însă orice efort, orice dăruire trebuiesc apreciate de întreaga societate, în primul rând de instituțiile statului, de decidenți.

Spre marele nostru regret, guvernările care s-au succedat la putere pe parcursul a câteva decenii au neglijat aproape în totalitate problemele acute ale personalului medical, au demolat cărămidă cu cărămidă sistemul de sănătate, iar actualul regim l-a și pus pe butuci. Iată de ce am subliniat mereu că obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în așa fel încât prestarea acestora populației să fie de înaltă calitate, instituțiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante.

E ziua dumneavoastră profesională și poate că ar trebui să trecem cu vederea, măcar astăzi, punctele vulnerabile ale sistemului. Dar nu se poate, pentru că în fiecare zi pierdem cadre medicale bine pregătite, iar exodul lor este un pericol uriaș pentru sistemul de sănătate, viața a sute de mii de oameni fiind în reală primejdie. Prin urmare, este imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă, cu atât mai mult cu cât sute de dosare sunt depuse în căutarea unor condiții mai bune peste hotare.

Vreau să vă asigur că în calitatea mea de Primar general al Capitalei voi acorda o atenție deosebită îmbunătățirii bazei tehnico-materiale a spitalelor municipale, ale celor cu clinici universitare, unde are loc instruirea viitorilor medici, voi dezvolta o colaborare strânsă cu mediul universitar, academic în realizarea unor pași serioși în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie sa devină un model pentru toată țara.

Știu că marea majoritate a celor care au rostit jurământul lui Hipocrates rămân fideli datoriei sale profesionale, manifestând de multe ori sacrificiu și dăruire. Dar în condițiile lumii moderne avem nevoie de mai mult, și anume de politici guvernamentale eficiente de asanare a medicinii, de edificare a unui sistem modern, dotat cu utilaj de ultimă generație, de acordare a primului ajutor calificat, de condiții decente de spitalizare, etc.

Stimați lucrători medicali și farmaciști din Republica Moldova, toată recunoștința noastră pentru devotament și dăruire!

Vă doresc, în această zi a halatelor albe, ca semn al curățeniei supreme, multă sănătate, bucurii și satisfacție pentru munca nobilă pe care o prestați. Și nu în ultimul rînd ca reformele în medicină să devină o realitate, iar salariile, pe potriva sacrificului Dvs.

Împreună, cu responsabilitate, vom reuși.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: