image
Sursa foto: poză simbol

Patru sate din RM ar putea forma un nou traseu turistic

Patru sate, Vorniceni, Micleușeni, Dolna și Lozova ar putea forma, în scurt timp, un nou traseu turistic. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană, care oferă 20 de mii de euro, include amenajarea corespunzătoare a localităților și restaurarea unor vechi edificii. Pentru început, la Vorniceni a fost inaugurată zona turistică „Vatra Dumeniului”, iar evenimentul a culminat cu un spectacol de zile mari, susținut de colectivul folcloric ”Doruleț”.

Punctul de atracție a fost o expoziție a obiectelor vechi, unde am găsit-o pe Natalia Ursu. Femeia a adus din „casa cea mare” multe lucruri create manual.

Oamenii au păstrat stative, ulcioare, coveți și o râșniță.

Sătenii cred că turiștii vor avea mult de câștigat, dacă vor veni pe aici.

Cu banii europeni, autoritățile își propun să restaureze cuptoarele de olărit, găsite în grădina Mariei Diaconu.

Mătușa Maria povestește că a aflat de la arheologi că aceste cuptoare au fost construite încă în 1400 de tătaro-mongoli, dar cum a fost să fie construite chiar în ograda în care a trăit o viață, bătrâna nu-și poate explica.

Femeia se bucură de săpăturile arheologice, chiar dacă a rămas fără o bucată de pământ.

Satul Vorniceni este amintit în literatura istorică încă în anul 1420. Denumirea satului provine de la cuvântul „vornic”, o persoană apropiată de domnitor. Satul este situat pe şoseaua Chişinău-Nisporeni în apropierea traseului Chişinău-Ungheni, o amplasare reuşită pentru dezvoltare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: