image
Sursa foto: sfatulparintilor.ro

Scandal de amploare la Strășeni: Părinții copiilor de la două grădinițe, nemulțumiți de felul în care sunt hrăniți micuții

Scandalul legat de proiectul-pilot de alimentare la grădinițele din Strășeni ia amploare. După ce Jurnal TV a relatat cazul de la grădinița nr. 5 din oraș, unde părinții copiilor afirmă că micuții sunt supuși unui experiment periculos, fiind hrăniți din aprilie cu mâncare dubioasă, și părinții copiilor de la grădinița nr. 4 se plâng pe felul în care le sunt hrăniți copiii.

Potrivit părinților, copiii mănâncă, la amiază și seara, aceleași produse - numai mazăre, ori numai varză. De cealaltă parte, responsabilii din sănătate publică spun că meniul actual este unul de zile mari.

Un copil este alergic la lapte, iar în loc de alte produse lactate, de la 1 aprilie bea ceai, a mărturisit mama acestuia, la adunarea părinților.

Directorul Agenţiei pentru Sănătate Publică i-a spus că într-adevăr, laptele trebuie să fie înlocuit cu iaurt sau chefir.

În discuţie a intervenit preşedintele raionului Străşeni. Mihail Popa a spus că pe viitor, părinții vor putea comanda produsele dorite.

Femeia a mai întrebat de ce la grădiniţă sunt aduse lactate de la o companie, care este pe ultimul loc la capitolul calitate. Managerul firmei care gestionează acum alimentația din raion a spus că furnizorul anterior era „un agent foarte mic” în comparație cu cel actual.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a declarat că, în anul 2018, copiii din grădinița respectivă erau hrăniți cu multă pâine, zahăr și crupe.

Bucătarul grădiniței afirmă că mai schimbă meniul... când consideră de cuviință.

Acum câteva zile, și la grădinița nr. 5 au avut loc discuții la acest subiect. Să discute cu oamenii nemulțumiți la grădiniță au venit autoritățile locale și reprezentanți ai Guvernului. Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa, a lăudat proiectul adus din Lituania pentru grădinița din oraș.

Consilierul prim-ministrului, Viorelia Moldovan-Bătrânac, este de părere că proiectul este necesar întrucât inclusiv în această grădiniță erau devieri de la cantitate și calitatea hranei. Chiar și așa, de la bun început compania din Lituania, care a câștigat concursul, a lucrat cu aceeași furnizori care erau până la implementarea proiectului.

Părinții spun însă că, de fapt, problemele au început din primele zile de când a fost pus în aplicare noul model de alimentație, adică de la 1 aprilie. Mai mult, potrivit părinților, de atunci copiii lor vin acasă flămânzi și acuză dureri de stomac.

Părinţii mai sunt indignaţi că nu au fost întrebați dacă își doresc aceste schimbări.

O altă problemă este că produsele sunt livrate în instituțiile din oraș, deşi Primăria nu a dat în comodat companiei blocurile alimentare, cantinele şi depozitele pentru păstrarea produselor, aşa cum prevede proiectul-pilot.

Părinţii îşi doresc un singur lucru - revenirea la modalitatea de alimentație care era înainte de proiect.

Autorităţile spun că acest lucru nu este posibil, dar o soluție va fi găsită. Situația ar fi similară și în alte instituții de învățământ din cele 66 din raionul Strășeni, unde alimentația este gestionată de o companie din Lituania.

În luna decembrie trecut, premierul Pavel Filip a anunțat că în toate instituțiile de învățământ din raionul Strășeni va fi implementat proiectul-pilot de alimentare. Peste două luni, prim-ministrul candidează la alegeri pe circumscripția Strășeni. Potrivit proiectului, blocurile alimentare, cantinele, depozitele pentru păstrarea produselor trec în gestiunea unei companii din Lituania. Firma urmează să le renoveze și doteze cu utilajul necesar. Bugetul proiectului-pilot este de 180 de milioane de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: